Ловити ухилянтів не будуть: нардеп пояснив, навіщо потрібна військова поліція

На розгляді Верховної Ради перебуває законопроєкт про створення військової поліції. Всупереч чуткам, нова структура не займатиметься виловом ухилянтів, її повноваження стосуються тільки діючих військовослужбовців, заявив hromadske співавтор документа нардеп Олександр Бакумов.

Законопроєкт передбачає, що особовий склад військової поліції формуватиметься з чинних військовослужбовців ЗСУ. Кількість “військових поліцейських” не перевищуватиме 1,5% від загального складу ЗСУ.

Повноваження нової структури будуть обмежені виключно діючими військовослужбовцями ЗСУ та Державної спеціалізованої служби транспорту Міноборони. Таким чином, військові поліцейські не матимуть жодних повноважень щодо прикордонників і нацгвардійців (які належать до МВС), не кажучи вже про цивільних осіб.

“Те, що в інтернеті пишуть, ніби вони до квартир цивільних будуть заходити, – це повна маячня… Жодного відношення до військовозобов’язаних, тобто до чоловіків, які просто йдуть вулицею, вони не зможуть мати”, – зазначає Бакумов.

Основним завданням військової поліції буде розшук дезертирів (не плутати з “ухилянтами”, які ще не встигли вступити на військову службу) і військових, які самовільно залишили місце несення служби. Також новий орган проводитиме перевірки та службові розслідування, виявлятиме військових, які вчинили злочини. Зокрема, військових поліцейських можуть залучати до виявлення кримінальних злочинів, скоєних солдатами на фронті.

Законопроєкт також передбачає право військової поліції патрулювати вулиці. Але знову-таки – щоб виявляти військовослужбовців, які порушують правила несення військової служби або громадський порядок.

Як пояснив у коментарі hromadske юрист Євген Ісаєнко, поточна версія законопроєкту не передбачає створення всередині військової поліції слідчих органів – будуть тільки оперативні.

Також у військової поліції буде функція виконання деяких покарань для військовослужбовців. Йдеться про так звану гауптвахту – військовий аналог СІЗО.

Ольга Степанова

Recent Posts

Розкрито зухвалу вимогу принца Луї до Кейт Міддлтон

Принц Луї, наймолодша дитина принца Вільяма та Кейт Міддлтон, має справжній характер. Шестирічного хлопчика часто…

49 секунд ago

Друзі Путіна захопили землю в Криму: будуватимуть стоянку для яхт російських багатіїв

Мільярдери з найближчого оточення президента Росії Аркадій та Борис Ротенберги за останні півтора роки заволоділи…

10 хв. ago

У Київводоканалі не хочуть пити власну воду: підприємство замовляє особливу, у пляшках

ПрАТ "АК "Київводоканал" замовляє питну воду в пляшках. Один цей факт ставить крапку в дискусії про…

18 хв. ago

Глибоко під поверхнею Місяця виявлено несподіваний рух: що там відбувається

Астрономи провели аналіз нових даних, отриманих з орбітальних космічних апаратів, що обертаються навколо Місяця, що…

27 хв. ago

Вихід на пенсію у 2024: скільки треба мати стажу в 60, 63 та 65 років

В Україні для виходу на пенсію літнім особам треба досягти 60, 63 або 65 років…

35 хв. ago

Астероїд, який згубив 66 млн років тому динозаврів, був не один: що йому допомогло (фото)

Історія нашої планети налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати…

42 хв. ago