Ловити ухилянтів не будуть: нардеп пояснив, навіщо потрібна військова поліція

На розгляді Верховної Ради перебуває законопроєкт про створення військової поліції. Всупереч чуткам, нова структура не займатиметься виловом ухилянтів, її повноваження стосуються тільки діючих військовослужбовців, заявив hromadske співавтор документа нардеп Олександр Бакумов.

Законопроєкт передбачає, що особовий склад військової поліції формуватиметься з чинних військовослужбовців ЗСУ. Кількість “військових поліцейських” не перевищуватиме 1,5% від загального складу ЗСУ.

Повноваження нової структури будуть обмежені виключно діючими військовослужбовцями ЗСУ та Державної спеціалізованої служби транспорту Міноборони. Таким чином, військові поліцейські не матимуть жодних повноважень щодо прикордонників і нацгвардійців (які належать до МВС), не кажучи вже про цивільних осіб.

“Те, що в інтернеті пишуть, ніби вони до квартир цивільних будуть заходити, – це повна маячня… Жодного відношення до військовозобов’язаних, тобто до чоловіків, які просто йдуть вулицею, вони не зможуть мати”, – зазначає Бакумов.

Основним завданням військової поліції буде розшук дезертирів (не плутати з “ухилянтами”, які ще не встигли вступити на військову службу) і військових, які самовільно залишили місце несення служби. Також новий орган проводитиме перевірки та службові розслідування, виявлятиме військових, які вчинили злочини. Зокрема, військових поліцейських можуть залучати до виявлення кримінальних злочинів, скоєних солдатами на фронті.

Законопроєкт також передбачає право військової поліції патрулювати вулиці. Але знову-таки – щоб виявляти військовослужбовців, які порушують правила несення військової служби або громадський порядок.

Як пояснив у коментарі hromadske юрист Євген Ісаєнко, поточна версія законопроєкту не передбачає створення всередині військової поліції слідчих органів – будуть тільки оперативні.

Також у військової поліції буде функція виконання деяких покарань для військовослужбовців. Йдеться про так звану гауптвахту – військовий аналог СІЗО.

Ольга Степанова

Recent Posts

Удари по аеродрому в Миргороді: як РФ бачить цілі в реальному часі, — Defense Express

Російські розвідувальні дрони передають зображення на дальності 150-200 кілометрів. Тому противник може бачити цілі в…

11 хв. ago

Українська сім’я вдруге переїхала до Великої Британії, рятуючись від війни (фото)

Українська сім'я була змушена тікати до Великої Британії вдруге. Юлія Бражчук та її діти —…

12 хв. ago

“Тримаємо на контролі”: у Раді пояснили, коли нові бійці ЗСУ з’являться на фронті

Після того, як мобілізовані українці потрапляють у навчальні центри ЗСУ, вони повинні обов'язково отримати базову військову…

13 хв. ago

Міськрада Житомира почне відправляти повістки рекомендованим листом (відео)

Починаючи з 4 липня Житомирська міська рада розсилатиме повістки військовозобов'язаним за місцем реєстрації рекомендованим поштовим…

15 хв. ago

Сезон кавунів розпочався: скільки коштують

Перші українські кавуни цього сезону вже з'явилися на ринках. Проте відпускні ціни на перші партії…

27 хв. ago

Ненажерливість вагітних жінок пересварила науковий світ: як після цього харчуватися

Щасливі дев'ять місяців очікування малюка - це ще й додаткове навантаження на організм, і збільшення витрат енергії. А вона…

31 хв. ago