“4-річна донька тримала тата за ногу та прохала не йти”: на Закарпатті чоловіка мобілізували на очах у дітей

Дружина вимагає відпустити чоловіка та дати можливість законно пройти ВЛК не за 30 хвилин.

На Закарпатті прямо з вокзалу мобілізували 42-річного чоловіка, який приїхав з Києва у Солотвино з двома маленькими доньками віком 7 та 4 років.

Про цей випадок в соцмережах написала дружина цього чоловіка – Оксана Сом, зазначивши, що хлопця викрали. За її словами, одразу після того, як чоловік вийшов з потяга з дітьми та валізами, до нього підійшли люди у військовій формі, перевірили документи.

“Чоловіка одразу затримали співробітники прикордонної служби ʼʼза перебування в 5-кілометровій прикордонній зоні без належного документаʼʼ, – написала жінка своїй сторінці у Facebook.

Оксана Сом розповіла наступне: “В Солотвино ми приїхали на відпочинок, забронювали там готель, мали квитки в обидві сторони. Як тільки ми вийшли з потяга, до чоловіка, Антона Сома, підійшли люди, представились прикордонниками, перевірили документи та запропонували проїхати з ними. З нами були дві наші доньки і племінниця. У старшої дитини почалася панічна атака, менша дитина тримала тата за ногу та не відпускала його. У нас перевірили наші речі, гаджети, перевірили те, які сайти ми відвідуємо. Згодом Антона повезли до Хустського ТЦК”.

За словами Оксани, у Антона при собі був паспорт та військовий квиток. “Антон перебуває на обліку в ТЦК, він пояснив, що не є ухилянтом”, – каже жінка, уточнюючи, що діточок вона була вимушена залишити на вокзалі з бабусею, щоб мати можливість поїхати за чоловіком до приміщення військовослужбовців.

До цього додає, що їй довелось викликати поліцію.

“Поліція з’ясувала, що чоловіка було відвезено до ТЦК Хуста. У нього забрали телефон. Але він знайшов можливість мені зателефонувати та сказати, що пройшов ВЛК за 20-30 хвилин. Пробачте за подробиці, але висновок про те, що він здоровий, було зроблено після того, як представники ВЛК подивились на колір його сечі. В ТЦК він перебував в підвальному приміщенні в футболці та в шортах. Я знайшла можливість передати йому кофту”, – каже Оксана.

 За її даними, вже вчора, 7 червня, Антона Сома доставили до полігону в Одеській області.

“Те, що сталось – це повне порушення прав людини. Нам було сказано, що були вимушені мобілізувати Антона, інакше прийдеться йти самим. Я добиваюсь того, щоб мого чоловіка зараз відпустили та щоб він мав можливість нормально пройти ВЛК, по закону, а не так, як було вирішено за нього”, – каже Оксана.

В Закарпатському обласному ТЦК в коментарі для ТСН.ua відповіли, що зможуть прокоментувати цей випадок при наявності запиту.

В той же час військові кажуть, що дії ВЛК – поза межами їх компетенції.

Змінені правила перевірки документів

Постанова Кабінету міністрів України №560 “Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період” встановлює нові правила мобілізації. Зокрема документ зобов’язує прикордонну службу організувати перевірку військово-облікових документів у чоловіків призовного віку, які перебувають у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі, або намагаються перетнути державний кордон України в пунктах пропуску.

Новий порядок проведення мобілізаційних заходів визначає, які дії повинні вчинити співробітники ДПСУ в разі виявлення ухилянта (у випадку з Антоном Сомом немає підтверджень тому, що він якимось чином ухилявся – Ред.) в зоні своєї відповідальності.

Відтепер, якщо чоловік не надає військовий квиток, або з’ясовано, що він перебуває у розшуку, прикордонники зобов’язані викликати наряд поліції. Поліцейські своєю чергою здійснюють адміністративне затримання військовозобов’язаного та доправляють його до найближчого ТЦК та СП.

Ольга Степанова

Recent Posts

Пенсія у 63 роки: що потрібно знати про терміни звернення за виплатами

Пенсійний фонд України відповів на питання, що часто ставиться, про призначення пенсії за віком. Про…

6 хв. ago

Режим сну Меган Маркл і Кейт Міддлтон: які звички приховують королівські сім’ї

Створення оптимального режиму сну має вирішальне значення для забезпечення повноцінного відпочинку. У сучасному світі технологій…

18 хв. ago

Повістки поштою: куди надсилатимуть людям без держреєстрації

Навіть якщо військовозобов’язаний громадянин не має державної реєстрації, це не звільняє його від процесу загальної мобілізації в…

25 хв. ago

На пенсію із повними кишенями грошей: українці можуть отримати одразу 10 окладів

Скористатися можливістю та отримати одразу 10 окладів перед виходом на пенсію можуть працівники державних та…

27 хв. ago

25-річна блондинка всього за тиждень переспала із сотнею студентів та їхніми батьками: рекорд побито

Актриса "кіно для дорослих", 25-річна блондинка Бонні Блу з Великобританії з початку 2024 року набула…

39 хв. ago

Король Чарльз змінює харчові звички: в обідньому меню з’явилося авокадо

Король Великої Британії Чарльз III, відомий своїм щільним графіком і звичкою пропускати обід, почав вносити…

39 хв. ago