“4-річна донька тримала тата за ногу та прохала не йти”: на Закарпатті чоловіка мобілізували на очах у дітей

Дружина вимагає відпустити чоловіка та дати можливість законно пройти ВЛК не за 30 хвилин.

На Закарпатті прямо з вокзалу мобілізували 42-річного чоловіка, який приїхав з Києва у Солотвино з двома маленькими доньками віком 7 та 4 років.

Про цей випадок в соцмережах написала дружина цього чоловіка – Оксана Сом, зазначивши, що хлопця викрали. За її словами, одразу після того, як чоловік вийшов з потяга з дітьми та валізами, до нього підійшли люди у військовій формі, перевірили документи.

“Чоловіка одразу затримали співробітники прикордонної служби ʼʼза перебування в 5-кілометровій прикордонній зоні без належного документаʼʼ, – написала жінка своїй сторінці у Facebook.

Оксана Сом розповіла наступне: “В Солотвино ми приїхали на відпочинок, забронювали там готель, мали квитки в обидві сторони. Як тільки ми вийшли з потяга, до чоловіка, Антона Сома, підійшли люди, представились прикордонниками, перевірили документи та запропонували проїхати з ними. З нами були дві наші доньки і племінниця. У старшої дитини почалася панічна атака, менша дитина тримала тата за ногу та не відпускала його. У нас перевірили наші речі, гаджети, перевірили те, які сайти ми відвідуємо. Згодом Антона повезли до Хустського ТЦК”.

За словами Оксани, у Антона при собі був паспорт та військовий квиток. “Антон перебуває на обліку в ТЦК, він пояснив, що не є ухилянтом”, – каже жінка, уточнюючи, що діточок вона була вимушена залишити на вокзалі з бабусею, щоб мати можливість поїхати за чоловіком до приміщення військовослужбовців.

До цього додає, що їй довелось викликати поліцію.

“Поліція з’ясувала, що чоловіка було відвезено до ТЦК Хуста. У нього забрали телефон. Але він знайшов можливість мені зателефонувати та сказати, що пройшов ВЛК за 20-30 хвилин. Пробачте за подробиці, але висновок про те, що він здоровий, було зроблено після того, як представники ВЛК подивились на колір його сечі. В ТЦК він перебував в підвальному приміщенні в футболці та в шортах. Я знайшла можливість передати йому кофту”, – каже Оксана.

 За її даними, вже вчора, 7 червня, Антона Сома доставили до полігону в Одеській області.

“Те, що сталось – це повне порушення прав людини. Нам було сказано, що були вимушені мобілізувати Антона, інакше прийдеться йти самим. Я добиваюсь того, щоб мого чоловіка зараз відпустили та щоб він мав можливість нормально пройти ВЛК, по закону, а не так, як було вирішено за нього”, – каже Оксана.

В Закарпатському обласному ТЦК в коментарі для ТСН.ua відповіли, що зможуть прокоментувати цей випадок при наявності запиту.

В той же час військові кажуть, що дії ВЛК – поза межами їх компетенції.

Змінені правила перевірки документів

Постанова Кабінету міністрів України №560 “Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період” встановлює нові правила мобілізації. Зокрема документ зобов’язує прикордонну службу організувати перевірку військово-облікових документів у чоловіків призовного віку, які перебувають у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі, або намагаються перетнути державний кордон України в пунктах пропуску.

Новий порядок проведення мобілізаційних заходів визначає, які дії повинні вчинити співробітники ДПСУ в разі виявлення ухилянта (у випадку з Антоном Сомом немає підтверджень тому, що він якимось чином ухилявся – Ред.) в зоні своєї відповідальності.

Відтепер, якщо чоловік не надає військовий квиток, або з’ясовано, що він перебуває у розшуку, прикордонники зобов’язані викликати наряд поліції. Поліцейські своєю чергою здійснюють адміністративне затримання військовозобов’язаного та доправляють його до найближчого ТЦК та СП.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Яготині жінка скинула собаку з мосту: поліція взялася за розслідування

Яготинські правоохоронці розпочали розслідування шокуючого випадку жорстокого поводження з твариною. Місцева 65-річна мешканка підозрюється у…

3 години ago

Придбали лише 13 авто: продажі популярної моделі Toyota обвалилися на 99,5%

Попит на гібрид Toyota Prius різко впав. За червень було продано лише 13 хетчбеків. Про це повідомляє сайт Motor1.…

3 години ago

Максим Галкін та Алла Пугачова на межі розлучення

Російський шоумен Стас Барецький, який активно підтримує політику Володимира Путіна та виступає за війну в…

3 години ago

Літак здійснив вимушену посадку через “заражену” їжу (відео)

Рейс Delta, що прямував до Амстердама (Нідерланди), на борту якого перебувало близько 300 осіб, був…

3 години ago

Джефф Безос планує продати акції Amazon: що відомо про угоду

Глава та засновник Amazon Джефф Безос планує продати до 25 млн. акцій своєї компанії до…

3 години ago

Путіна можуть запросити на наступний Саміт миру, — Зеленський

Україна не збирається йти на компроміси з Росією, відмовляючись від будь-яких територій заради припинення війни. Про…

4 години ago