Вихідна допомога: коли її отримають військові

З перших днів війни, яку розпочала Росія, багато українців стали на захист нашої країни.

Вони мають право на низку виплат від держави. Юрист, керівник практики військового права Іван Колганов пояснив, хто з військових може отримати вихідна допомога при звільненні.

За його словами, виплата одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби є серед соціальних гарантій. Цю допомогу ще називають вихідною.

«Варто звернути увагу на Закон «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», а саме – його статтю 15. У цій статті дуже детально розписано те, яка конкретно матеріальна допомога передбачена в яких випадках. Приміром, 50% від місячного забезпечення за кожний рік служби передбачено у випадках, коли військовий звільняється за станом здоров’я або за власним бажанням під час воєнного стану, коли йдеться про іноземців та осіб без громадянства», – пояснив він.

Також згадані випадки, коли:

  • військовий уклав контракт до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та відслужив не менше 24 місяців.
  • військовий проходить службу за контрактом, дія якого була продовжена понад встановлений строк на час дії особливого періоду, і при цьому він прослужив не менше 18 місяців.

Також деяким військовим передбачена така виплата, як йшлося вище, за наявності вислуги від 10 років, якщо вони звільняються:

  • за віком;
  • у зв’язку з закінченням строку контракту;
  • у зв’язку з систематичним невиконанням умов, зазначених у контракті, з боку командування;
  • за угодою сторін;
  • у зв’язку з відкликанням мандата, котрий дає право здійснювати капеланську діяльність.

За словами юриста, окрім згаданого закону, варто це питання регулюють підзаконні нормативно-правові акти. Серед них є дві урядові Постанови, а саме:

  • № 460 від 17 вересня 2014 року «Про затвердження Порядку та умов виплати деяким категоріям військовослужбовців одноразової грошової допомоги у разі звільнення з військової служби»;
  • № 260 від 7 червня 2018 року «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам».
Лисенко Катерина

Recent Posts

29-річна жінка закінчить своє життя евтаназією у травні: як вона проведе останні хвилини

Жінка, яка ухвалила рішення закінчити своє життя, оскільки більше не може "впоратися" зі своєю психічною хворобою, пояснила,…

11 хв. ago

Магнітні бурі: прогноз на вихідні, 18-19 травня

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 18-19 травня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та…

20 хв. ago

Мобілізація по-новому: як працюватимуть в Києві ЦНАПи та які документи треба нести з собою

З 18 травня всі ЦНАПи Києва розпочнуть приймати відвідувачів для оновлення облікових даних військовозобов’язаних. Про готовність центрів…

22 хв. ago

З оголеними плечима: рідкісний портрет Кейт Міддлтон з’явився на виставці

У головній резиденції британських монархів у Лондоні 17 травня 2024 року відкрилася виставка «Королівські портрети:…

27 хв. ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank.

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

27 хв. ago

В Україні заарештували рахунки компанії Vbet: причому тут Гранц та Росія

Печерський районний суд Києва заарештував рахунки відомого онлайн-казино Vbet за клопотанням Державного бюро розслідувань. Компанія…

43 хв. ago