Процес розвалу війська запущено: чим небезпечний заколот 123-ї бригади

Минулого тижня бійці 187-го батальйону 123-ї бригади ТрО самовільно покинули позиції на Донбасі та прибули аж в Миколаївську область, де влаштували мітинг, “щоб звернути увагу на недостатню підготовку та нестачу озброєння для участі в бойових діях”. При цьому, як відзначив політичний аналітик Роман Пономаренко, вони заявили, що нібито не мали навіть кулеметів, а отже, у них не було чим воювати. Разом з тим, командування ТРО запевнило, що бригада була забезпечена озброєнням.

“І я чомусь думаю, що дійсно так і є. Інша справа, що озброєння може бути втрачене з-за некомпетентних дій командування та особового складу даного батальйону, але то вже інше питання”, — відзначив експерт.

При цьому він вважає, що цей бунт військових, враховуючи останні події, є закономірним явищем. Справа у тому, каже Пономаренко, що моральний дух в суспільстві та у війську не дуже високий. Перш за все з-за відсутності суспільного консенсусу з приводу продовження війни та її мети, додав експерт.

“Крім цього на мораль армії впливають популістські заяви влади, на кшталт, що війна завершиться вже цієї осені. Хоча жодних воєнних чи політичних передумов для цього наразі немає, та і широко анонсований “план перемоги” далі папірця не пішов”, — підкреслив Пономаренко.

На його думку, неспроможність влади на третьому році повномасштабної війни дати чіткі та всім зрозумілі меседжі – “за що саме” та “до якого моменту”, які будуть прийняті більшістю українців, стає вагомим деструктивним фактором, який роз’їдає тил.

“В нормальній армії цей заколот мав би бути швидко придушений, з жорсткими і показовими покараннями для зачинщиків. Тому зараз всі уважно спостерігають за розвитком подій. Якщо бунтівникам все зійде з рук, то це відкриє греблю, і процес розвалу армії буде запущено”, — підкреслив експерт.

Романчук Микола

Recent Posts

Аспірантка цілий рік жила “без покупок”: цей експеримент назавжди змінив її життя

26-річна аспірантка Міа Вестрап стала зіркою соціальних мереж після того, як вивела свою заощадливість на абсолютно новий…

7 хв. ago

Українців опинились за межею виживання: економіст розповів про наслідки скорочення соцвиплат

В Україні мінімальна пенсія складає всього 2361 грн, а мінімальна зарплата – 8000 грн, проте реальний прожитковий…

16 хв. ago

Чарльз ІІІ “вискнув” і “затремтів”, коли побачив це вперше: що здивувало короля під час обіду

Король Карл ІІІ не знав, що таке харчова плівка. Він "вискнув" і затремтів, коли побачив…

24 хв. ago

Доведеться йти у ТЦК: військкомати пояснили, що не вийде зробити через родичів чи адвоката

ТЦК пояснив, чому подати заяву на відстрочку від мобілізації потрібно особисто. Наявність права на відстрочку…

33 хв. ago

У жовтні комуналка “розорить” ще більше: нові платежі сильно вдарять до кишені

У жовтні частину українців отримають не два, а три рахунки за послуги з газопостачання. Фахівці…

42 хв. ago

Ціни на овочі та фрукти продовжують зростати: що та скільки вже коштує в Україні

Ціни на овочі в Україні продовжують зростати. Трохи вщух ажіотаж навколо картоплі на тлі надходження на…

50 хв. ago