Іран відправив РФ 200 балістичних ракет: що про них відомо, — The Times

Росія отримала від Ірану партію балістичних ракет на знак підтримки війни, яку Москва веде в Україні. Незабаром ЗС РФ може почати застосовувати засоби ураження, які летять зі швидкістю 3 Маха на відстань понад 100 км. Про те, який тип ракет отримав Кремль, розповіло видання The Times.

Журналісти отримали інформацію про поставку іранської зброї у РФ від неназваних джерел в українській розвідці. Джерела повідомили, що Росія отримала 200 балістичних ракет Fath-360. Ракети навантажили на кораблі, які у середу 4 вересня прибули у деякий порт у Каспійському морі. Співрозмовник The Times наголосив, що поява цієї зброї “змінює гру” на полях російсько-української війни. Також ця людина запевнила, що Україна відповість Ірану за такі дії.

“Іран заплатить за це подвійну ціну. Відповідь буде жорсткою”, — сказав український розвідник.

У статті вказується, що РФ отримає ракети тактичного радіуса дії — тобто вони летітимуть на відстань до 120 км. При цьому під ударом можуть опинитись великі міста, наприклад, Харків та Суми. Також під загрозою населені пункти неподалік від лінії фронту.

“Це може реально вплинути на поле бою на східному Донбасі”, — навели журналісти коментар старшого наукового співробітника Вашингтонського інституту близькосхідної політики Фарзіна Надімі.

Надімі також турбується щодо того, що у наступній партії ракет, яку Іран може відправити Росії, опиняться ракети більшого радіуса дії — до 500 км.

Ракети Fath-360 — характеристики

Fath-360 — балістична ракета малого радіуса дії з супутниковим наведенням, яку військові Ірані називають аналогом американського HIMARS, написало у 2022 році державне видання Tasnim News.

Характеристики Fath-300:

  • фізичні розміри — довжина 4 м, діаметр 30 см;
  • вага —загальна 850-1100 кг, бойова частина 150 кг;
  • дальність — 30-120 км;
  • швидкість — у момент заходу на ціль 4 Маха (1361 м/с), у польоті 3 Маха (1020 м/с);
  • пускова установка Fath-360 поставляється з двома, трьома, чотирма або шістьма пусковими контейнерами;
  • супутникове наведення.

У мережі можна відшукати кадри з пусковою установкою Fath-360. На відео показують вантажівку з пусковими, ракету, момент пуску і те, що установка прекрасно поміщається у військово-транспортний літак.

Ракети Fath-360 – характеристики

Зазначимо, 6 вересня видання The Wall Stret Journal повідомило з посиланням на власні джерела у Європі та США, що РФ отримала від Ірану партію балістичних ракет. Тип та кількість ракет не вказувались. Після цього з’явились заяви представників міжнародної спільноти, які висловили стурбованість і попередили про накладання санкцій на Тегеран. Раніше Фокус розповідав про певні аспекти російсько-іранських відносин. Зокрема, Іран застеріг Кремль, що не варто ставати на бік Азербайджану у конфлікті з Вірменією. Застереження пролунало під час візиту Володимира Путіну, який домовлявся про азербайджанський газ.

Коломієць Надія

Recent Posts

Україна вироблятиме власне ядерне паливо: названо термін запуску виробництва

Україна розпочне виробляти власне ядерне паливо за технологією американської компанії Westinghouse у 2026 році. Використовувати…

1 хв. ago

Китай хоче першим “захопити” Місяць і побудувати там базу: плани були розкриті до 2050 року

Китай планує побудувати місячну базу на південному полюсі Місяця, щоб створити мережу вузлів як на поверхні…

7 хв. ago

Перше у світі “водневе” місто вироблятиме 600 т “зеленої” енергії на день

Саудівська Аравія побудує своє власне Водневе місто: цей острівець технологій вироблятиме до 600 тонн зеленої…

17 хв. ago

“Укрзалізниця” припинила продаж квитків на поїзд у Польщу: яка причина та чи відновлять сполучення

"Укрзалізниця" припиняє продаж квитків на напрямок Рава-Руська – Варшава, починаючи з 22 вересня. Це пов’язано із закінченням терміну дії угоди…

26 хв. ago

Українцям приготуватися: ЄС запроваджує нові правила в’їзду

Незважаючи на військовий стан в Україні та обмеження на виїзд, деякі громадяни нашої країни таки…

32 хв. ago

Міноборони готує новий формат видачі повісток: в міністерстві розповіли деталі

Міноборони планує автоматизувати процес видачі повісток, розповів у подкасті DOU розповів начальник Управління інформаційних технологій Міністерства оборони Олег…

44 хв. ago