Взяття на облік 17-річних українців: важливий нюанс у законі

Речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін заявив, що юнаки, яким виповнилося 17 років, якщо вони перебувають за кордоном мають приїхати в Україну і стати на військовий облік.

Це питання “Радіо Свобода” прокоментував народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки Федір Веніславський. Він наголосив, що у законі про мобілізацію подібних положень немає. 

“Ці питання вирішуються на підзаконному рівні. У законі, який ми ухвалили, жодного положення про те, що юнаки від 17 років мають приїхати і стати на облік, немає”, – додав Веніславський.

У законі про мобілізацію ці питання не регламентуються. При цьому депутат зауважив, що українці віком від 18 років можуть внести необхідну інформацію через додаток “Резерв+”. У таком уразі військовозобовʼязаний не буде визнаний придатним або непридатним, оскільки не пройшов ВЛК, але “формально” людина виконає вимогу закону.

“Із 18 червня ця система “Резерв+” генерує QR-код, який буде автентичним цифровим замінником військового білета. Тому тут жодних проблем я не бачу. А заява спікера Міністерства оборони, про яку ви говорите, що юнаки віком від 17 років зобов’язані будуть приїхати, – це, знаєте, це суб’єктивна оцінка міністерства, яка має бути підкріплена якось нормативно-правовими актами”, – каже нардеп. 

Що передувало

Днями спікер Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін заявив, що військовозобов’язаним українцям за кордоном, які оновили свої облікові дані в “Резерв+” і мають статус “у розшуку”, треба повернутися в Україну й особисто прийти в ТЦК. 

Також, за його словами, юнаки, яким виповнилося 17 років, мають стати на військовий облік, для чого їм потрібно особисто з’явитися до ТЦК та СП.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago