“Усе вирішується за один день”: як виглядає процедура запрошення військ НАТО в Україну

Сполучені Штати повернули до порядку денного актуальність питання розміщення в Україні іноземних військових. США можуть втрутитися в повномасштабну війну в разі програшу ЗСУ і заради запобігання масштабному протистоянню, заявив лідер демократів у Палаті представників Хакім Джеффріс.

Президенту Росії Володимиру Путіну не можна дозволити відновити Радянський Союз, інакше новий військовий блок створить загрозу країнам НАТО. Якщо ЗСУ не стримають натиск окупантів, американським військовослужбовцям доведеться вплутатися в конфлікт, сказав політик.

Примітно, що в координатора зі стратегічних комунікацій Білого дому Джона Кірбі в середині березня 2024 року була інша думка щодо відправки військових США в Україну.

“Я не можу відповідати за рішення інших суверенних країн. Я всього лише можу відповідати за рішення нашої суверенної країни та її головнокомандувача, який ясно дав зрозуміти, що американських військ на території України не буде”, — говорив Кірбі.

Практично синхронно із заявами Джеффріса прозвучали одкровення прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Втручання західних військових дозволить відтіснити ЗС РФ. Якщо прийде час, Київ подякує партнерам за сміливий крок, але зараз потрібна лише військова техніка, сказав глава уряду в інтерв’ю канадському каналу CBC.

Введення іноземних військ в Україну: як вирішити проблему законодавчо?

В Україні сформована законодавча база для введення іноземних військ. Рішення про допуск іноземних збройних сил (ЗС) схвалює Верховна Рада України, пояснює Фокусу народний депутат від “Слуги народу”, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Цю норму прописано і в Конституції України, детальніше питання регулюється законом “Про порядок допуску та умови перебування підрозділів ЗС інших держав на території України”, уточнює політик.

У спеціальному законі зазначено, що допуск зарубіжних військових в Україну відбувається відповідно до умов міжнародних договорів. МЗС і Міноборони України за погодженням у необхідних випадках з іншими зацікавленими центральними органами виконавчої влади вносять Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) пропозицію про допуск військових з інших країн.

Після цього РНБО передає пропозицію президенту України, але глава держави не може ухвалювати таке важливе рішення одноосібно. Далі питання невідкладно і позачергово виноситься на голосування Верховної Ради України.

Не можна, щоб в Україну заходили підрозділи ЗС інших держав, оснащені ядерною, хімічною, бактеріологічною та іншими видами зброї масового ураження.

Опитані Фокусом військові аналітики впевнені, що сценарій введення іноземних військ малоймовірний для поточного моменту протистояння, незважаючи на заяви з Вашингтона та інших західних столиць.

“Можливо, для введення іноземних військ в Україну знадобиться додатковий закон. Але це не головна проблема, а суто технічний бік питання”, — міркує військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник.

За словами глави Українського центру безпеки і співробітництва Сергія Кузана, порядок схвалення введення зарубіжних військ такий самий, як і згода на проведення спільних із країнами Заходу військових навчань.

“Проблем у вирішенні питання точно не буде, на все знадобиться один робочий день. Фактично ми вже маємо інтернаціональний легіон у складі ЗСУ, організовану групу іноземців. Війська вводять поступово, у країну не заходять цілі дивізії з танками”, — розповів Фокусу експерт.

Крім збільшення чисельності інтернаціонального легіону, в Україну можна запросити бійців французького легіону. У підрозділі служать іноземці-контрактники, а не регулярні війська Франції.

Блеф чи небезпека? Росія знову завела “ядерну шарманку”

Росія приготувала відповідь на заяви західних політиків про відправлення військ в Україну. Москва проведе військові навчання з відпрацювання навичок застосування тактичної ядерної зброї з ракетними з’єднаннями Південного військового округу, авіацією і флотом. Мета маневрів — підтримати готовність ядерної зброї до бойового застосування для “забезпечення територіальної цілісності та суверенітету РФ у відповідь на погрози окремих західних чиновників”.

Експрезидент і заступник глави Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв уточнив, що ядерні навчання почнуть через заклики відправити війська в Україну від представників Конгресу США, влади Франції та Великої Британії, а також окремих чиновників із Прибалтики та Польщі.

“Вони ж закликають активно застосовувати свою ракетну зброю по всій території Росії… Відправлення своїх військ на територію України спричинить прямий вступ їхніх країн у війну, на який нам доведеться відповідати. І, на жаль, не на території України. У цьому разі нікому з них не сховатися ні на Капітолійському пагорбі, ні в Єлисейському палаці, ні на Даунінг стріт-10 (офіційна резиденція прем’єр-міністра Великої Британії, — ред.). Настане світова катастрофа”, — написав він у Telegram.

Початком ядерних навчань влада Росії демонструє черговий блеф. Озвучування ідеї відправки військ в Україну стало сигналом Путіну про неможливість переходу “червоних ліній” — повторного удару по Київській, Сумській або Харківських областях, вважає Петро Черник.

“Тиск Росії зростає, але об’єктивні причини для розміщення іноземного військового контингенту ще не сформувалися”, — додає він.

Проте кількість іноземного контингенту очікується максимум на рівні 2 000 осіб. Використовувати проти них ядерну зброю явно невигідно для військ Росії, каже Сергій Кузан.

Російське військове командування підкріплює ядерні погрози Путіна конкретними діями, тому і взялося за проведення навчань. Розраховувати на ескалацію у великій війні не варто, оскільки Росія не готова всерйоз застосовувати тактичну ядерну зброю в Україні, вважає аналітик.

“Ракети і безпілотники ЗС РФ не раз перетинали кордони країн НАТО, але тотальної війни не сталося. Росія не хоче протистояння світового рівня, але вмикає “ядерну шарманку” на кожен новий вид західного озброєння, яке передають Україні. У разі іноземних військ — та сама історія”, — підсумував Кузан.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стане “золотою”? Експерти прогнозують стрімкий ріст тарифу на воду з 1 червня

В Україні останні місяці активно обговорюють подорожчання електроенергії для населення, але з 1 червня 2024 року…

4 хв. ago

Наклали чотири шви: стали відомі подробиці стану здоров’я Усика після перемоги над Ф’юрі

Новоспеченому абсолютному чемпіону світу в надважкій вазі Олександру Усику наклали чотири шви через розсічення над правим оком після перемоги над Тайсоном Ф'юрі. Про…

12 хв. ago

Існує щось гірше: колишній розвідник з Пентагону заявив, що боятись треба не прибульців

Колишній мисливець за НЛО, фізик та розвідник Шон Кіркпатрік, який працював у Пентагоні, занурився в…

23 хв. ago

Штрафи та електронні повістки: у Міноборони дали відповідь на запитання про мобілізацію

У Міністерстві оборони України відповіли на поширені запитання щодо мобільного застосунку "Резерв+" для оновлення даних…

31 хв. ago

Гра на поразку. Як і чому російська пропаганда впливає на союзників України

Про те, що Росія суттєво активізувала свої зусилля з дезінформації, аби дискредитувати Україну, повідомляє CNN. За оцінкою…

41 хв. ago

З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК

Новий закон про мобілізацію в Україні вносить зміни в процес визначення хто може бути призваний…

52 хв. ago