Пішли в “підпілля”: скільки чоловіків намагаються уникнути призову в армію

На тлі триваючої мобілізації голова парламентського комітету з економічних питань Дмитро Наталуха заявив, що з початку повномасштабної війни компанії втратили в середньому 10-20% своєї робочої сили через призов або еміграцію. Новий наступ росіян цього року змушує ще більше людей переїхати.

Як він зазначив Financial Times, дедалі більше підприємств в Україні закриватиметься через брак ресурсів. Це негативно вплине на економіку. Очікується, що до кінця вересня ситуація може досягти критичної точки.

“Ви можете мобілізувати 1 мільйон людей, але якщо у вас немає ресурсів, щоб їх озброїти, то в цьому немає сенсу. Армія буде беззахисною, якщо економіка впаде”, – підкреслив депутат.

Водночас ухвалення законопроєкту про економічне бронювання дасть змогу зберегти на місцях 895 тисяч осіб і принесе військовим близько 200 мільйонів гривень.

“Ці гроші не залежать від того, в якому настрої прокинеться Віктор Орбан або хто стане наступним президентом США”, – пояснив Наталуха, натякаючи на неодноразові затримки допомоги ЄС через прем’єр-міністра Угорщини.

Однак така пропозиція викликає багато суперечок і критики на тлі дефіциту солдатів на фронті. Водночас система призову, заснована на фінансах, виглядає як несправедлива.

За словами Наталухи, близько 800 000 чоловіків пішли в “підпілля”, щоб уникнути армії, змінивши адресу і влаштувавшись на роботу за готівку. Це призводить до того, що співробітники ТЦК частіше стали націлюватися на компанії, в яких працівники фізично присутні.

“Потрібно пояснювати людям, що в умовах війни та економічної кризи не можна не ухвалювати важких, непопулярних рішень”, – підкреслив співзасновник і генеральний директор Monobank Олег Гороховський.

Він зазначив, що в умовах нав’язаної РФ війни на виснаження, в якій ресурси агресора перевершують українські, “йдеться не про справедливість, а про ефективність”. Як бізнесмен пояснює, висококваліфікований програміст у банку чи онлайн-маркетплейсі буде кориснішим у тилу України, ніж якби його було направлено на передову.

Наталуха додає, що “ви не можете виграти війну просто по справедливості. Війна несправедлива сама по собі”.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

43 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

44 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

46 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

56 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

58 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

59 хв. ago