Чи готові українці відмовитися від територій, ЄС та НАТО заради миру: результати опитування

Опитування показало, чи погодяться українці на відмову від територій, ЄС та НАТО заради миру.

Про це йдеться у результатах опитування Національного Демократичного Інституту та Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного протягом 8-25 травня 2024 року.

Війна Росії проти України, яка триває вже понад два роки, стає все сильнішим тягарем для мешканців країни. За цей час погляди деяких українців дуже змінилися. Зокрема, однією з абсолютно неприйнятних умов для миру є утримання лише території, яка зараз перебуває під контролем України.

Виходячи з результатів опитування, найнеприйнятнішою умовою миру українці називають утримання лише тієї території, яка зараз контролюється. Цю думку підтримують 60% людей, ще 17% швидше не погодилися б із цим. Проте 19% респондентів наголосили, що такий варіант їх повністю чи частково влаштував би.

При цьому понад 50% українців не погодилися б на відмову від вступу до Європейського Союзу як умову миру в Україні. Ще майже чверть вважають це скоріше неприйнятним. А ось близько 20% готові погодитись.

Відмова від членства в НАТО:

  • Майже 50% повністю проти
  • 22% швидше проти
  • 23% готові погодитись заради миру.

Тим часом, повністю чи скоріше погодяться близько 60% на кордони, які були під контролем України до повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. Тобто із втратою Криму, Донецької та Луганської областей. При цьому більше третини, тобто 35%, вважають цю умову неприйнятною.

У свою чергу найкращим варіантом для українців є повернення кордонів 2014 року, коли не було окуповано Крим та Донбас. Так вважають близько 85% людей.

Можливість переговорів із Росією заради спроби досягти миру підтримують понад половину — 57% опитаних.

У травні 2022 року більшість (59%) підтримували ідею переговорів. Однак, до серпня того ж року ця цифра знизилася до 44%.

На момент проведення останнього опитування 38% респондентів категорично проти переговорів із Росією. Це приблизно відповідає рівню травня 2023 року, коли проти виступало 37%.

Пік неприйняття переговорів припав на січень 2023 року – тоді 66% опитаних висловилися проти. Це збіглося з обговореннями можливого успішного контрнаступу українських військ.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Марк Цукерберг показав зворушливий знімок з маленькою донькою (фото)

40-річний американський мільярдер та програміст Марк Цукерберг показав зворушливе фото з маленькою донькою Аурелією, якій…

7 хв. ago

Ціни злетять до небес: туристів застерегли від авіаперельотів у кілька дат 2024 року

Традиційно в грудні люди більше подорожують – хтось мчить до своїх родин, щоб разом відсвяткувати…

16 хв. ago

Київ у зоні ризику: прийдешня зима стане найсуворішим випробуванням для українців

Прийдешня зима може стати для України найсуворішим випробуванням, оскільки електропостачання ризикує зіткнутися з "серйозними перебоями" після масштабних російських атак.…

24 хв. ago

Telegram в Україні можуть закрити: що відомо про нову заборону і що буде далі

Після засідання Національного координаційного центру кібербезпеки було вирішено запровадити певні обмеження на використання Telegram, зокрема…

35 хв. ago

Намагаються послабити Буданова: Умєров звільнив двох заступників начальника ГУР

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників голови ГУР Кирила Буданова без його відома. Про це повідомляє "Бабель" із…

44 хв. ago

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

52 хв. ago