Російських солдатів в Україні вбивають зі швидкістю 200-250 осіб на день, — “Медуза”

Втрати російської армії на війні в Україні зросли до 250 осіб на день, 120 тисяч російських військових загинули з початку війни. Про це повідомляє видання “Медуза” з посиланням на свою систему підрахунків.

Журналісти стверджують, що розробили систему оперативної оцінки втрат, аналізуючи дані Реєстру спадкових справ РФ. Було складено спеціальну математичну модель, яка враховує віковий розподіл знову знайдених загиблих і ймовірність потрапляння їх до реєстру. За словами дослідників, їхня оцінка добре працює на короткій дистанції, але з часом потребує корекції.

Дослідники підрахували, що з початку 2024 року втрати російської армії зросли на 39 тисяч осіб. Таке значення майже вдвічі перевершує середні темпи втрат загиблими в останній квартал минулого року. Тоді журналісти “Медузи” оцінювали втрати Росії приблизно у 120 осіб на день, зараз в Україні гинуть 200-250 російських військових щодня. Втрати збільшилися із зими 2024 року і штурму Авдіївки. І динаміка збереглася після наступу ЗС РФ на Харківському напрямку.

“Поточний наступ уже перевищив за втратами битви за Бахмут і Соледар, тоді російські війська втратили приблизно 21 тисячу осіб”, — стверджують журналісти.

Зазначається, що в останньому регулярному зведенні “Медіазони”, “Русской службы ВВС” і команди волонтерів, опублікованому 21 червня 2024 року, журналісти підтвердили загибель на війні з Україною 56 585 російських військових. Це тільки ті, чиї імена стали відомі з відкритих джерел: некрологів і відомостей про поховання. Ці дані дослідники отримують буквально звідусіль: із соцмереж, повідомлень про смерть, із місцевих новин. Заносять до списку тільки російських громадян — громадяни України з Луганської та Донецької областей, які воюють на боці ЗС РФ, та інші іноземці до нього не потрапляють.

Журналісти “Медузи” ґрунтують свої дані на основі Реєстру спадкових справ, але це займає більше часу.

Як працює система розрахунків загиблих російських військових

Метод отримання оперативної оцінки істинної смертності спирається на історичні дані з РНД і дані поіменних списків некрологів — і з досить високою точністю пророкує загальне число загиблих на будь-який момент часу.

Згідно з цією оцінкою, з 2022 року на війні загинуло вже близько 120 тисяч російських військових (з діапазоном випадкової помилки від 106 до 140 тисяч).

У РНД публічно фіксується відкриття спадкових справ — для того щоб потенційні спадкоємці могли дізнатися про те, що вони можуть претендувати на майно померлого. Хоча частка померлих, інформація про яких потрапляє до РНД, залежить від їхнього віку та економічного становища, загалом спадкові справи покривають значну частину — понад 70% — усіх смертей у Росії.

Аналітиками “Медузи” було розроблено метод, який:

  • спирається на аналіз перетину списків “Медіазони” із записами РНД;
  • враховує різну ймовірність відкриття спадкової справи на людей різного віку;
  • також враховує різну ймовірність відкриття спадкової справи на людей, які належать до різних родів військ (зокрема на завербованих на війну ув’язнених);
  • компенсує падіння ймовірності відкриття спадкової справи в останні півроку;
  • при підрахунку надлишкової смертності враховує відношення числа справ, відкритих на чоловіків і жінок, а також їхні багаторічні тренди.

Таким чином, зіставлення динаміки накопичення військових у поіменних списках і оцінки за РНД дає 120 тисяч загиблих на кінець червня 2024 року

Дані Росстату

На кінець 2023 року в даних РНД було близько 75 тисяч загиблих. Нещодавній альтернативний підрахунок на основі офіційних даних загальної смертності Росстату дає на той самий кінець 2023-го 64 тисячі загиблих.

Смертність молодих чоловіків у Росії різко зросла у 2023-му — майже вдвічі навіть порівняно з 2022-м. За два роки на війні загинуло щонайменше 64 тисячі росіян Це випливає з даних Росстату, які досліджував учений Дмитро Кобак.

З початку 2024 року втрати ЗС РФ зросли на 39 тисяч осіб. Таке значення майже вдвічі перевершує середні темпи втрат загиблими в останні три місяці 2023 року.

Ольга Степанова

Recent Posts

Антикорупційний суд зняв арешт з рахунку корупціонера ексголови ВС Князєва

У понеділок, 8 липня, колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання захисту і зняла арешт з деяких…

1 годину ago

Росіяни просунулися на фронті у трьох місцях: з’явилася свіжа карта

Російські окупанти продовжують тиснути на низку напрямків на сході України. При цьому їм вдалося трохи…

2 години ago

Росія пробила “парасольку ППО” Києва і цілеспрямовано вдарила по “Охматдиту”, – Bild

Росія цілеспрямовано вдарила по київській лікарні "Охматдит" ракетою Х-101, при цьому передані Заходом системи ППО не змогли…

2 години ago

На спробі самогубства Наполеона вдалося заробити майже два мільйони євро

Два пістолети, що належали Наполеону Бонапарту, продано на аукціоні у Франції за 1,69 млн. євро. Інформація про…

2 години ago

“Їздять тут зайцями”: в Одесі спалахнув скандал з військовим та водієм маршрутки

В Одесі розгорівся черговий скандал з військовослужбовцем та водієм маршрутки, який відмовив бійцю з посвідченням…

2 години ago

Не тільки без світла: взимку українці можуть також зостатися без тепла і води, – Financial Times

Влада не випадково стала обережно натякати українцям, щоби ті, хто має змогу, виїжджали на зиму…

2 години ago