Чому безпечніше оновлювати дані у ТЦК, а не у “нелегальному” додатку Резерв+

Чому всі вирішили, що додаток Резерв+ це і є “електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста”? Де це зазначено? У законі немає жодних згадок “додатку Резерв+”. Тому після 17 липня чисто формально ТЦК матимуть повне право оштрафувати отих 1,5+ млн людей на 25+ тис. грн. А потім плюс анулювати водійське посвідчення, плюс оголосити у розшук, плюс затримати, кинути у бусік, привезти на медкомісію і наступного дня будете вже в навчальному центрі показувати усім свій телефончик з “оновленими даними”.

До речі, з головним редактором видання “Економічна правда” саме так і трапилося: він у перший же день “оновив дані” у додатку Резерв+, а 26 травня був затриманий співробітниками ТЦК. Добу його утримували без зв’язку із зовнішнім світом, потім випустили і він повідомив, що “вже долучається до підрозділу”.

Так це головний редактор відомого медіа, і про його кейс кричали усі не марафонні видання.

Принагідно про “електронні повістки”. Заступниця міністра оборони запевняє, що такого немає і не планується. І тут вона лукавить. Тому що у додатку Резерв+ вже є ця функція, ось її скриншот:

Функціонал е-повістка вже вбудований в додаток Фото: Скриншот

Так, це для тих, хто проживає за межами України. Але цей функціонал вже вбудований в додаток, а значить “е-повістка” є лише питанням часу. “Розумієте, ситуація змінилася”, вотетовсьо.

Ну ладно, припустимо, ви оновили свої дані через отой додаток. А як ви цей чудовий факт доведете патрулю ТЦК на вулиці? Тикати їм свій смартфон? Гг.

Ніяких офіційних підтверджень додаток не може вам дати. Ця опція – генерування QR-коду, який вестиме до відповідної онлайн-довідки – лише планується, та й то десь після 18 червня. І хтозна-як це буде працювати. Ймовірно, це буде як з Дією: 99% людей не перевіряють сканером, а лише очима, а тому одразу з’явиться купа фейків. А як тільки вони з’являться – зникне довіра до додатка.

До речі, не можна просто так взяти і перейменувати “застосунок” у “електронний кабінет”. Поняття “електронний кабінет” за функціоналом можна порівняти з автомобілем, тоді як поняття “додаток” — лише з дверцятами до нього, причому не обов’язково водійські. В “електронному кабінеті” багато різних інтерактивних взаємопов’язаних функцій, а Резерв+ по суті виконує одну просту задачу: внесення через нього даних кудись. Куди – хтозна.

Також немає ніякої гарантії, що ваші дані будуть коректно (!) збережені у якійсь там базі даних (не факт, що напряму в “Оберіг”). І немає ніякої гарантії, що працівник одного з ТЦК так само коректно отримає витяг з цієї бази про вас.

А от якщо оновлювати дані у ТЦК, то видають (принаймні мусять за запитом) паперовий витяг, де зазначено, що дані оновлені і вимоги закону виконано. І з цим папірцем можна сміливо ходити по вулиці та надавати його в суд, якщо помилково (незаконно) випишуть штраф.

Тому раджу поспішакам не дуже розслаблятися, а “уважно читати Конституцію України”, як радила інша заступниця міністра оборони.

Джерело.

Автор висловлює особисту думку, яка може не збігатися із позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці “Думки” несе автор.

Ольга Степанова

Recent Posts

Принцеса Анна поділилася першою заявою після струсу мозку

Принцеса Анна поділилася своїм першим повідомленням після того, як її виписали з лікарні, де вона…

34 хв. ago

Астронавти NASA застрягли в космосі на пів року через поломку корабля

Американські астронавти Баррі Вілмор та Суніта Вільямс, які мали повернутися на Землю після тижневої місії…

37 хв. ago

В Україні з’явиться новий податок: ціни збільшаться на низку популярних продуктів

До Податкового кодексу введуть нову ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру…

40 хв. ago

Уряд погодився збільшити бронь від мобілізації для чиновників та працівників держструктур

Кабінет міністрів вніс зміни в організацію призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації. Про це повідомив представник…

45 хв. ago

“Все глибша і глибша прірва”: Притула висловився про українців, що виїхали за кордон

Колишній телеведучий та волонтер Сергій Притула розкритикував владу за обмеження українців за кордоном на тлі посилення мобілізації.…

50 хв. ago

Євросоюз перестав купувати в України яйця та цукор без мита

Європейська комісія ухвалила рішення про введення скасованого раніше в рамках торговельного безвізу мита на два…

1 годину ago