17-річні українці мають повернутися з-за кордону до ТЦК: у чому причина

Українські 17-річні юнаки, які перебувають за кордоном, мають повернутися до України та з'явитися в ТЦК та СП аби стати на військовий облік.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву речника Міноборони Дмитра Лазуткіна в ефірі телемарафону.

Юнаки, яким виповнилося 17 років, мають стати на військовий облік. Така вимога є. І вона стосується і тих, хто знаходиться за кордоном. Якщо ці люди будуть зберігати громадянство України і пов’язують своє майбутнє з нашою країною, то, вочевидь, це варто зробити”, – пояснив Лазуткін.

При цьому на питання, чи можуть такі українці стати на військовий облік дистанційно – через мобільний додаток “Резерв+” чи все ж таки це зробити неможливо і потрібно саме з’явитися в ТЦК, речник Міноборони зазначив, що у вказаному додатку цього зробити не можна.

“Стати на облік треба в ТЦК і СП”, – підсумував Лазуткін.

Додатково. Як раніше пояснювали в одному з обласних ТЦК та СП, це не означає, що таких юнаків мобілізують. Йдеться про постановку саме на облік.

Крім того, також військовозобов’язаним українцям, які наразі перебувають за кордоном та мають у застосунку “Резерв+” статус “У розшуку”, теж необхідно повернутись до України та з’явитись до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Мобілізація в Україні

Нагадаємо, що в Україні з 18 травня запрацював новий комплексний закон про мобілізацію. Документом передбачено, що військовозобов’язані віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані протягом 60 днів в ТЦК, ЦНАПі чи через “Резерв+”. У разі невиконання цієї вимоги на громадяни очікують штрафи, суми яких значно підвищили нещодавно.

Українці за кордоном

Варто зауважити, що в Україні в умовах воєнного стану вимога щодо заборони виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років. Якщо такі особи не виключені з військового обліку або не мають на виїзд визначених законом підстав. Втім, якщо громадянин України перебуває за кордоном він також має оновити свої дані. Для таких категорій передбачено декілька шляхів. Зробити це можна через дистанційно електронною поштою, на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК, у якому перебуває на військовому обліку, або через електронний кабінет.

Лисенко Катерина

Recent Posts

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

2 секунди ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

15 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

29 хв. ago

Стало відомо, яка буде ціна офіційних iPhone 16 в Україні

27 вересня в Україні розпочнуться офіційні продажі нової лінійки смартфонів iPhone 16, яка включає чотири…

40 хв. ago

Окупанти направили «Шахед» у бік Хмельницької АЕС

Росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. У ніч на…

51 хв. ago

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

1 годину ago