17-річні українці мають повернутися з-за кордону до ТЦК: у чому причина

Українські 17-річні юнаки, які перебувають за кордоном, мають повернутися до України та з'явитися в ТЦК та СП аби стати на військовий облік.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву речника Міноборони Дмитра Лазуткіна в ефірі телемарафону.

Юнаки, яким виповнилося 17 років, мають стати на військовий облік. Така вимога є. І вона стосується і тих, хто знаходиться за кордоном. Якщо ці люди будуть зберігати громадянство України і пов’язують своє майбутнє з нашою країною, то, вочевидь, це варто зробити”, – пояснив Лазуткін.

При цьому на питання, чи можуть такі українці стати на військовий облік дистанційно – через мобільний додаток “Резерв+” чи все ж таки це зробити неможливо і потрібно саме з’явитися в ТЦК, речник Міноборони зазначив, що у вказаному додатку цього зробити не можна.

“Стати на облік треба в ТЦК і СП”, – підсумував Лазуткін.

Додатково. Як раніше пояснювали в одному з обласних ТЦК та СП, це не означає, що таких юнаків мобілізують. Йдеться про постановку саме на облік.

Крім того, також військовозобов’язаним українцям, які наразі перебувають за кордоном та мають у застосунку “Резерв+” статус “У розшуку”, теж необхідно повернутись до України та з’явитись до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Мобілізація в Україні

Нагадаємо, що в Україні з 18 травня запрацював новий комплексний закон про мобілізацію. Документом передбачено, що військовозобов’язані віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані протягом 60 днів в ТЦК, ЦНАПі чи через “Резерв+”. У разі невиконання цієї вимоги на громадяни очікують штрафи, суми яких значно підвищили нещодавно.

Українці за кордоном

Варто зауважити, що в Україні в умовах воєнного стану вимога щодо заборони виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років. Якщо такі особи не виключені з військового обліку або не мають на виїзд визначених законом підстав. Втім, якщо громадянин України перебуває за кордоном він також має оновити свої дані. Для таких категорій передбачено декілька шляхів. Зробити це можна через дистанційно електронною поштою, на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК, у якому перебуває на військовому обліку, або через електронний кабінет.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Мобілізація в Україні: скільки діє “броня” від призову

В Україні військовозобов'язані можуть отримати відстрочку від мобілізації на строк до 90 днів, як повідомляє…

8 хв. ago

У YouTube з’явилася кнопка “Хайп”

Головний відеохостинг планети YouTube почав розгортати нову функцію для користувачів. Ця опція пропонує глядачеві зайняти…

22 хв. ago

До 80 тисяч гривень на дім: кияни можуть отримати безкоштовні генератори

Київська міська влада запровадила програму часткової компенсації вартості генераторів та сонячних батарей для багатоквартирних будинків.…

29 хв. ago

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

2 години ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

2 години ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

2 години ago