До служби офіційно непридатний: у Міноборони роз’яснили, кого точно не мобілізують до ЗСУ

Згідно з оновленнями у наказі про військово-медичну експертизу (ВМЕ) в Україні, тепер при визначенні придатності або непридатності військовозобов’язаних враховується не лише наявність хвороб, а й порушення функцій організму, спричинені цими захворюваннями. Ці зміни були оголошені директором Департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони України Оксаною Сухоруковою в рамках телемарафону, як повідомляє РБК-Україна.

Згідно з новим наказом № 402, поняття “обмежено придатний” зникає, залишаючи лише статуси “придатний” та “непридатний”. При цьому критерії придатності були переглянуті і тепер включають комбінацію міжнародного класифікатора хвороб 10-го випуску і ступеня порушення функцій організму.

Захворювання розбиті на групи, у кожній з яких є кілька категорій: важкий, середній та легкий стан. Це визначає придатність чи непридатність до служби у різних військових частинах. Принцип визначення придатності ґрунтується на поєднанні захворювання та ступеня порушення функцій організму.

У наказі зазначено 86 груп захворювань, де понад 70 пунктів належать до категорії “непридатний”, охоплюючи близько 5000 діагнозів. У кожній групі можуть бути як цілком придатні, і повністю непридатні до служби, залежно від ступеня порушення функцій організму.

Для пояснення специфіки нових правил Сухорукова навела кілька прикладів. Наприклад, людина з рубцем після виразки буде визнана придатною, тоді як той, у кого була виразка з ускладненнями та оперативним втручанням, буде визнана непридатною. Ампутація на рівні, крім кисті, стопи та пальців, також робить людину непридатною, як і сліпота одного ока.

У разі погіршення здоров’я у військовослужбовця він може звернутися до свого командира з рапортом про погіршення стану здоров’я. Командир у свою чергу може направити його на лікування або проходження військово-лікарської експертизи (ВВЕ).

Також зазначається, що є захворювання, які не можна діагностувати за допомогою апаратури, наприклад деякі легкі психічні прояви. У таких випадках діагностика проводиться профільними фахівцями, такими як психіатри, які встановлюють діагноз, а ВМЕ приймає рішення про придатність або непридатність до служби.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

1 годину ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

1 годину ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

1 годину ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

1 годину ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

2 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

2 години ago