“Жоден командир ЗСУ не покараний”: Лубінець прокоментував загибель новомобілізованих на передовій

Лубінець наголосив, що жодна людина не понесла покарання за загибель новомобілізованих на передовій.

В Україні були випадки, коли новомобілізовані опинялися на фронті вже за декілька днів після мобілізації і гинули. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв’ю «Суспільному».

«Дійсно, є ганебні випадки, коли хлопців мобілізували, через декілька днів вони були на передовій і загинули. Чи бачили ви хоч одну людину, яка за це понесла покарання? Коли виходить головнокомандувач, він повинен найперше сказати: мінімум три місяці підготовка. Друге: по всіх подібних випадках ми розібралися, от конкретні прізвища, дивіться, які вони понесли покарання. Інакше буде залишатись недовіра до мобілізаційних процесів і будуть і далі ці історії, яких насправді не дуже багато», – наголосив він.

Лубінець зазначив, що багато людей уникають спілкування з військовими, оскільки очікують, що їм дадуть повістку і наступного дня відправлять на передову.

«Коли б роз’яснювали, що буде довготривалий процес підготовки, можливо, за кордоном, що після цього буде психологічна підготовка. Бойові командири розказують, що людей, які до них приїхали після підготовчих моментів, не направляють на передову. Спочатку вони спілкуються з тими, хто вже воював. Потім змішують групи, щоб поруч з людиною не освіченою була освічена, щоб передавала досвід», – пояснив омбудсмен.  

Дмитро Лубінець нагадав, що в одному з інтерв’ю головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський зазначив, що новобранці мають проходити навчання. За словами уповноваженого з прав людини, «Сирський повинен казати, не вони «мають», а вони «пройдуть» підготовку мінімум 2-3 місяці, а до цього 100% не потраплять на передову».

Ольга Степанова

Recent Posts

Пенсія у 63 роки: що потрібно знати про терміни звернення за виплатами

Пенсійний фонд України відповів на питання, що часто ставиться, про призначення пенсії за віком. Про…

4 хв. ago

Режим сну Меган Маркл і Кейт Міддлтон: які звички приховують королівські сім’ї

Створення оптимального режиму сну має вирішальне значення для забезпечення повноцінного відпочинку. У сучасному світі технологій…

16 хв. ago

Повістки поштою: куди надсилатимуть людям без держреєстрації

Навіть якщо військовозобов’язаний громадянин не має державної реєстрації, це не звільняє його від процесу загальної мобілізації в…

23 хв. ago

На пенсію із повними кишенями грошей: українці можуть отримати одразу 10 окладів

Скористатися можливістю та отримати одразу 10 окладів перед виходом на пенсію можуть працівники державних та…

25 хв. ago

25-річна блондинка всього за тиждень переспала із сотнею студентів та їхніми батьками: рекорд побито

Актриса "кіно для дорослих", 25-річна блондинка Бонні Блу з Великобританії з початку 2024 року набула…

37 хв. ago

Король Чарльз змінює харчові звички: в обідньому меню з’явилося авокадо

Король Великої Британії Чарльз III, відомий своїм щільним графіком і звичкою пропускати обід, почав вносити…

38 хв. ago