Україна застосує далекобійні дрони для ударів по Уралу та Заполяр’ї

Україна незабаром застосує далекобійні дрони. Вони можуть атакувати Урал та Заполяр’я.

Про це пише BILD з посиланням на неназване джерело. Зазначається, що днями ЗСУ вперше атакували безпілотниками цілі у Татарстані. Вони знаходилися за 1300 км від лінії фронту. Для одного із ударів використовувався український дрон UJ-22. Раніше вважалося, що його далекобійність складає 800 км.

“Очевидно, нова модифікація з додатковими паливними баками літає набагато далі. Для другої атаки застосовувався безпілотник, створений на базі українського надлегкого літака Аеропракт A-22 “Летюча лисиця”, – сказав він.

За інформацією BILD, вже цього року Україна зможе застосовувати дрони з далекобійністю до 2000 км і більше. Вони заповнять дефіцит ракет середньої та великої дальності.

“Ракети залишилися у минулому. Дрони – це майбутнє”, – заявило джерело BILD.

За його даними, до кінця року відразу 10 виробників поставлять ЗСУ дрони з далекобійністю до 2500 км. А київське КБ “Промінь” розробило безпілотник “Сокіл-3000”, який може пролетіти до 3300 км. За розрахунками BILD, нова українська зброя зможе атакувати цілі, наприклад, у Мурманській області. Там розташовано близько 80 військових баз. Серед них аеродром Оленья, де базуються стратегічні бомбардувальники, які обстрілюють Україну.

Атака на Татарстан – деталі

В ніч на 2 березня були завдані удари по двох об’єктах РФ у Татарстані. Однією з цілей став нафтопереробний завод у Нижньокамську, де після удару виникла пожежа. Другою ціллю став завод із виробництва “Шахедів”, який розташований в місті Єлабуга. Пізніше джерела повідомили, що за атакою на НПЗ стоять Служба безпеки України та ГУР. За даними джерел, український дальньобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ в Нижньокамську, після чого там виникла пожежа. Потужність цієї установки складала 8 млн тонн нафти, а це – 2,6% від загальної річної переробки РФ на рік. Окрім того, цей завод входить в п’ятірку найбільших НПЗ Росії.

Очевидці атаки по російському заводу з виробництва безпілотників в Єлабузі зафіксували, як легкомоторний літак врізався у завод, який випускає сконструйовані в Ірані безпілотники типу “шахед”. Внаслідок атаки стався потужний вибух. Масштаби атаки свідчать про те, що розмір вибухового навантаження літака, переробленого у дрон-камікадзе, був досить великим. 

До цього часу невідомо, якими засобами було нанесено ураження по цим двом об’єктам росіян.

Експерт Іван Киричевський заявив, що після успішних ударів по військовому та нафтопереробному заводах у Татарстані очевидно, що Україна змогла створити засіб ураження, потужніший за дрон-камікадзе “Шахед”.

Учора Юсов заявив, що зброя від партнерів України не використовувались при ураженні об’єктів у Татарстані. Представник ГУР не відповів, чим саме наносились удари по об’єктах у Єлабузі та Нижньокамську, що знаходяться на відстані понад 1000 кілометрів від України, однак зауважив при цьому, що українська галузь безпілотних літальних апаратів розвивається дуже непогано.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чи можуть відправити на фронт мобілізованого, який пропустив підготовку через хворобу

В Україні продовжуються активні мобілізаційні заходи. Водночас це не зменшує кількість питань цивільних щодо призову…

2 хв. ago

Чоловік роками прикидався лікарем й виманив у своєї дівчини $360 тисяч

У китайському Шанхаї завершився резонансний судовий процес над чоловіком на прізвище Чжан, який протягом шести…

3 хв. ago

Повідомляють сім джерел: Гарріс може замінити Байдена в передвиборчих перегонах, — Reuters

Віцепрезидентка Камала Гарріс є головною альтернативою на заміну президенту США Джо Байдену, якщо він вирішить…

8 хв. ago

“Усі чоловіки воюватимуть”: потрібно готуватися до війни на 10 років, — Сенцов

Україна має бути готовою до того, що війна триватиме ще 10 років, тому всі мають…

10 хв. ago

Дожилися: у Раді хочуть заборонити бойлери – людей вже попередили

Ситуація в енергосистемі України залишається складною і громадян закликають використовувати якнайменше енергоємних приладів, щоб уникнути…

13 хв. ago

Через некомпетентність комбрига Шевчука ризикуємо втратити Красногорівку – Бутусов

Командир 59-ї мотопіхотної бригади Богдан Шевчук, призначений рішенням головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, не справляється зі…

26 хв. ago