ВР оцінила, чи можна вижити на прожитковий мінімум 3000 гривень

Голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа заявила, що офіційний та реальний прожитковий мінімум в Україні не відповідають, і це викликає занепокоєння.

Про це вона сказала в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

Підласа зазначила, що у державному бюджеті прожитковий мінімум встановлений на рівні 3 тисяч гривень на місяць, що явно замало для нормального життя. Водночас, Міністерство соціальної політики оцінює реальний прожитковий мінімум приблизно втричі вище – на рівні 9 тисяч гривень.

Нардеп додала, що існує суттєва проблема із приведенням офіційного прожиткового мінімуму до реального рівня через те, що до нього прив’язані багато соціальних виплат. Вона висловила думку, що сама категорія “прожиткового мінімуму” потребує перегляду в контексті бюджетного планування, оскільки поточна ситуація викликає негативне ставлення громадян до держави.

Пидласа3

“Це викликає дуже багато негативу до держави, коли ми в офіційних документах стверджуємо, що людина може прожити на 3 тисячі гривень, тоді як Міністерство соціальної політики розраховує реальний мінімум на рівні 9 тисяч”, – пояснила Підласа.

Як альтернативу голова бюджетного комітету запропонувала впровадити нову базову розрахункову величину. Ця величина могла б бути основою для визначення заробітних плат суддів, прокурорів та співробітників антикорупційних органів, що могло б вирішити проблему невідповідності між офіційним та реальним прожитковим мінімумом.

Щодо перспектив на найближче майбутнє, Підласа повідомила, що у проекті бюджету на 2025 рік соціальні стандарти, найімовірніше, залишаться на поточному рівні через обмежені фінансові ресурси.

Вона навела приклад, що навіть незначне підвищення мінімальної заробітної плати на 100 гривень (до 8100 гривень) вимагало б додаткових 5,3 мільярда гривень із бюджету, що є суттєвим навантаженням в умовах поточної економічної ситуації.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Верховний лідер Ірану закликав Близький Схід повстати проти Ізраїлю

Верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї вперше за останні п'ять років виступив на "п'ятничній молитві",…

3 хв. ago

Застрелився комбат 186 окремого батальйону 123 окремої бригади ТрО, бійці якого втікли з-під Вугледару — журналіст Бойко

У п'ятницю, 4 жовтня, в Первомайську Миколаївської області відбулося прощання з підполковником Ігорем Грибом, командиром 186-го…

3 хв. ago

Залужного було поранено на фронті після дзвінка з Офісу Зеленського: генерал ЗСУ розповів подробиці

За словами Сергія Кривоноса, колишній головком ЗСУ дістав поранення в травні минулого року внаслідок "прильоту"…

12 хв. ago

Врятував водій на джипі: в Одесі працівники ТЦК намагались запхати в машину чоловіка

В Одесі трапився інцидент за участю двох працівників територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Вони…

20 хв. ago

Водіям закрутили гайки: продаватимемо авто за новими правилами – вимоги посилили

1 жовтня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка змінює та вдосконалює процедуру комісійної…

31 хв. ago

Скандал: водопостачальна компанія оприлюднила персональні дані тисяч громадян

В Україні стався масштабний витік персональних даних з офіційного сайту одного з місцевих водопостачальних підприємств,…

40 хв. ago