Воював на боці України: добровольця з Чехії судять за мародерство в Бучі та Ірпені

Чеського добровольця Філіпа Сімана, який у березні 2022 року воював у складі батальйону “Карпатська Січ” на боці України, судять за незаконну службу в українській армії та мародерство в зоні бойових дій. Про це повідомило видання České noviny.

Як йдеться у матеріалах справи, Філіп Сіман пройшов базову військову підготовку, був озброєний, а потім разом з групою, якою командував, вирушив до міст Ірпінь і Буча, де йому було доручено патрулювати окопи і проводити так звані “зачистки”. Вже у квітні 2022 року чеха затримали українські військові, він звільнився та повернувся на батьківщину.

Відповідно до обвинувального акту, під час служби в українському добровольчому батальйоні Сіман неодноразово привласнював речі як загиблих солдатів, так і цивільних осіб, зокрема:

  • каблучку;
  • інвестиційні злитки золота і срібла;
  • інші ювелірні вироби;
  • готівку;
  • букридер;
  • фірмові сонцезахисні окуляри.

Прокурор під час судового засідання зазначив, що Сіман, як військовослужбовець, повинен був знати норми міжнародного гуманітарного права, а також заявив, що він не мав дозволу від президента Чехії воювати в іноземній армії.

Як на обвинувачення відповів Філіп Сіман

У суді Сіман пояснив, що поїхав воювати в Україну, тому що його родина має українське коріння.

Він також послався на публічну заяву прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали, який на початку березня 2022 року сказав, що він і тодішній президент Мілош Земан можуть гарантувати безкарність людям, які поїхали воювати за Україну, шляхом скасування смертної кари.

Філіп Сіман у суді Фото: Seznam Zprávy

Щодо обвинувачень у мародерстві, то, за словами Сімана, всі підрозділи базувалися в покинутих будинках українських мешканців, тому для бійців було звичайною справою використовувати підручні засоби, а знайдені цінності, гроші або електроніку несли “в штаб” на випадок, якщо росіяни знову захоплять ці об’єкти.

Сіман повідомив, що каблучку він не вкрав, а отримав від українського керівництва, адже вона була частиною історії про загиблого російського солдата, яку начебто вигадали його командири, щоб символізувати здатність українського опору до виживання.

Букридер чех вважав планшетом, на якому може міститись розвідувальна інформація.

Срібні злитки Сіману нібито дозволили залишити собі військові, а золотий злиток він лише сфотографував на свій мобільний телефон.

Громадянин Чехії також заперечив, що зберігав будь-які інші коштовності, гроші або дизайнерські окуляри. Він сказав, що кисневу маску взяв лише для того, щоб вона нагадувала йому про те, що він служив в Україні.

Водночас Сіман наголосив, що привласнення цих речей було морально неправильним.

Ольга Степанова

Recent Posts

Втратили два Patriot і не захищають аеродроми: Безугла “рознесла” Повітряні сили і відповідальних за ППО

Нардепка Мар'яна Безугла знов накинулася з критикою на військових – цього разу дісталося Командуванню Повітряних…

2 хв. ago

З’явилась кумедна карикатура на зустріч Орбана з Путіним

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та російський диктатор Володимир Путін, які зустрілись у Москві, стали персонажами карикатури.…

13 хв. ago

Страшна сила: 7 зірок, які вважали свою зовнішність потворною

Прищі, нескінченні комплекси та проблеми з однокласниками – багатьом знайома така ситуація. Не є винятком і зіркові…

22 хв. ago

Повістки поштою: адвокатка розповіла, куди прийде лист щастя від ТЦК, якщо ви не оновили дані

З 16 липня ТЦК буде направляти повістки на останнє відоме місце реєстрації військовозобов’язаного, який не оновив дані.…

34 хв. ago

Щокін і Тадеєв: рослідувачі Схем знайшли українських власників санаторію Корал в окупованому Криму

Журналісти Схем провели розслідування і знайшли клон української компанії "Санаторій "Корал", перереєстрований після 2014 року за російським…

43 хв. ago

Які особисті дані військовозобов’язаних можуть опинитися у розпорядженні ТЦК

До військкоматів можуть потрапити такі персональні дані людини, як ім'я, прізвище, по батькові, дата народження,…

53 хв. ago