Foreign Policy озвучив три сценарії завершення війни

Росія продовжує повільно просуватися в Україні, що викликає дедалі більше закликів до переговорів щодо завершення війни.

Ряд експертів із зовнішньої політики вважають такі ідеї не вартими розгляду, адже допомога США Україні у розмірі $61 млрд не триватиме вічно. Більше того, отримати таку ж суму наступного року буде ще складніше, особливо якщо президентом стане Дональд Трамп , який взагалі може припинити підтримку. Втім, на думку старшого наукового співробітника Колумбійського університету Реджана Менона , “зараз не час домовлятися з Путіним”. Про це він написав у своїй колонці для Foreign Policy .

Останній пакет допомоги США та військова підтримка з Європи дозволять Україні боротися ще принаймні наступного року. Хоча результат війни залишається непередбачуваним, вже надійшла нова партія західної зброї, включаючи артилерію та системи ATACMS.

Деякі експерти вважають, що найкращим варіантом для України може бути угода про «розділ територій». Здатність України домовитися про повоєнне врегулювання, з яким вона зможе жити, залежить від її військової ефективності протягом наступних 18 місяців. На думку Менона, будь-які переговори з РФ слід розпочинати з позиції сили. Нині Україна до цього не готова.

Що кажуть прихильники негайних переговорів

Ті, хто пропонує переговори між Києвом та Москвою, схильні вірити, що Україна не може досягти нічого схожого на перемогу, що календар на користь Росії та що продовження збройного опору України призведе лише до нових смертей, руйнувань та територіальних втрат, які вона може запобігти шляхом досягнення врегулювання – найближчим часом.

Менон пише, що війна завдала величезних збитків. У цьому він переконався на власні очі під час чотирьох візитів до України, тому бажання покінчити з війною зрозуміло. Водночас він зазначає, що незважаючи на свої добрі наміри, табір тих, хто підтримує «переговори зараз», уникає критичного питання: хто (або має) їх ініціювати. Одна із можливих відповідей: Сполучені Штати, головний постачальник зброї для України. Але шансів на це практично немає, допоки Байден залишається президентом.

Можливо, прихильники переговорів очікують, що Київ дійде висновку, що продовження боротьби приведе до ще гіршого результату, і, керуючись цією логікою, шукатиме компроміс із Москвою. Але український президент Володимир Зеленський не висловлював жодного бажання піти на цей крок — не після провалу переговорів, які відбулися в Білорусі та Туреччині невдовзі після вторгнення.

Можливо, ті, хто рекомендує переговори, прогнозують, що втома українців від війни змусить Зеленського торгуватись із Росією. Це можливо, але поки що громадяни України виступають проти угоди з Москвою принаймні так само, як і її лідери — звичайні українці часто кажуть, що президентові Росії Володимиру Путіну не можна довіряти. Зокрема, через порушення попередніх домовленостей, таких як Будапештський меморандум.

Чому з переговорами треба почекати

Головним недоліком міркувань прихильників переговорів є запропонований час, вважає Менон. Багато прихильників мирних переговорів хочуть, щоб вони почалися вже цього літа. Але Сполучені Штати та їхні європейські союзники лише розпочали постачання в Україну озброєння на десятки мільярдів доларів і не завершать їх до початку осені.

«Було б безглуздо поспішати з переговорами, перш ніж побачити, яка зміна матиме введення додаткової зброї, чи зможе російська армія підтримувати поточний темп, коли Україна матиме більше вогневої могутності, і наскільки успішним виявиться проект України», — пише автор статті.

Якщо Україна, підкріплена додатковими військами та озброєнням, відіб’є більше території — навіть якщо досягнення будуть значно меншими за амбітні цілі Зеленського — і Путін зрозуміє, що його армія не зможе досягти додаткових досягнень, Україна матиме більше важелів впливу, ніж зараз.

До того ж, Росія також не демонструє бажання домовлятися, а навпаки значно збільшує свій оборонний бюджет, який цього року виріс на 70%. Політолог вважає, що «це не дії лідера, який прагне переговорів».

Три сценарії завершення війни

Враховуючи непередбачуваність прогнозів та припускаючи, що цілі президента Зеленського можуть виявитися недосяжними, можна сформулювати кілька варіантів закінчення цієї війни.

Російська армія захоплює ще більше територій. Захід втомлюється підтримувати Україну, а Путін нав’язує Києву принизливий світ: частина України стає російською, а решта, зберігаючи незалежність, повертається під вплив Москви.

Попри всі зусилля Росія контролює менше українських територій, ніж зараз. Путін усвідомлює, що його армія не зможе досягти кращих результатів і може втратити ще більше, після чого відбувається політичне врегулювання. Україна, зрештою, приєднується до ЄС та НАТО з умовою, що на її території не буде баз НАТО чи постійних іноземних військ.

Війна заходить у глухий кут. Жодна зі сторін не бачить, як з нього вийти, але Путін має достатньо важелів, щоб забезпечити нейтралітет України. Київ використовує свої позиції для забезпечення збройного нейтралітету, що дозволить йому тренувати свої Збройні сили у західних країнах та озброюватися західною зброєю, залишаючись поза сферою впливу Росії.

Менон зазначає, що можливі й інші сценарії розвитку подій, однак у наведених вище, крім першого, є спільна риса — вони вимагають, щоб Україна посилила свою переговорну позицію, припинивши російський наступ, розпочавши власний контрнаступ, повернувши собі більше території.

«Для цього потрібен час, який Україна зараз має: західне озброєння лише почало надходити на фронт, і його обсяги збільшаться найближчими місяцями. Росія та Україна можуть згодом провести переговори про політичне врегулювання. Але зараз не час починати їх», — резюмує професор.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

57 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

58 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

60 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago