ТЦК отримають додаткові права при мобілізації: штрафи, блокування рахунків, стягнення майна

Українські ТЦК отримають додаткові повноваження для впливу на ухилянтів від мобілізації. Зокрема, в частині адміністративних покарань. Вони зможуть призначати штрафи ухилянтам без їхньої присутності, а також звертатись до виконавчої служби щодо блокування рахунків українців та арешту майна.

Такі зміни містить у собі законопроект №10379, який вже схвалений Комітетом Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності і чекає на голосування у парламенті. Які права матимуть ТЦК відповідно до цього законопроекту, розповів виданню apostrophe нардеп Андрій Осадчук.

Відповідно до чинного законодавства, ухилянта не можуть притягнути до адміністративної відповідальності в разі його відсутності. Проте, якщо новий законопроект буде ухвалено, то ТЦК отримають таке право. Причому їм не потрібно буде звернення до суду.

Вони зможуть призначити адміністративний штраф будь-якому чоловікові, що не оновив своїх військово-облікових даних. У разі, якщо він призначений штраф не заплатить, тоді ТЦК звернеться до виконавчої служби, щоби та заблокувала його рахунки або наклала арешт на майно. Ще недавно депутати обіцяли, що такі законодавчі норми у парламенті ніколи не пройдуть, а сьогодні вони– в одному кроці від ухвалення.

“Тобто зараз схема (буде, – авт.) така, що ТЦК отримає право виписувати відразу постанову про притягнення до відповідальності. Направляє вам. Якщо ви її не сплачуєте, відповідно виконавча служба, блокування рахунків і так далі”, – пояснив нардеп.

Схожа практика є в українському законодавстві. У такий спосіб призначають штрафи водіям за перевищення швидкості на основі даних із камер відеоспостереження.

При цьому розмір штрафів буде чималий і не всякому українцеві по кишені.

“Для фізичних осіб на період воєнного стану це аж до 25 500 гривень, а для юридичних осіб там ледь не до 60 000. Тобто рівень штрафів значний, він приблизно у 5 разів більше ніж чинний рівень”, – уточнив Осадчук.

Отже, якщо чоловік не зможе сплатити штраф, і йому заблокують єдиний рахунок, на який йому надходить зарплата, він буде змушений піти до ТЦК. Таким чином мобілізація піде значно активніше.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

14 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

19 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

19 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

19 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

2 дні ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

2 дні ago