ТЦК дали лише 10 днів: потім життя ухилянтів перетвориться на пекло

Вже у квітні народні депутати розпочнуть голосування за оновлений законопроект про мобілізацію , у якому прописані правила та механізми покарання для ухилянтів від військової служби. Зокрема, у таких військовозобов’язаних буде лише 10 днів на те, щоб з’явитися до ТЦК та СП, повідомляє портал 0352.ua.

У разі збереження нових правок у законопроекті про мобілізацію для ухилянтів діятимуть нові правила покарання за ігнорування повісток від ТЦК та СП. Водночас призначення покарання здійснюватиметься виключно у судовому порядку, а не представниками ТЦК.

Якщо військовозобов’язаний не відреагує на видачу повістки та відмовиться від виконання своїх обов’язків, ТЦК звертатимуться до Нацполіції для адміністративного затримання та доставки військовозобов’язаного або резервіста. Для цього поліція матиме 15 днів, після закінчення яких якщо людина не буде знайдена, ТЦК і СП направить військовозобов’язаному вимогу поштою або в електронний кабінет призовника.

Після цього у військовозобов’язаного буде всього 10 днів, щоб з’явитися до ТЦК та СП для уточнення даних та проходження ВЛК. Якщо цього не станеться, ТЦК матиме 5 днів, щоб звернутися до суду для призначення ним адміністративного покарання.

Далі суд повинен буде призначити засідання, де має бути ухилянт. Рішення про адміністративне покарання буде прийнято протягом 15 днів та передано до державної виконавчої служби. Серед можливого покарання ухилянтам буде не лише штраф, а й позбавлення права керувати транспортним засобом.

Тобто якщо ухилянта надалі зупинить поліція, то під час перевірки на право керувати автомобілем військовозобов’язаному доведеться відповісти в адміністративному порядку.

Перше порушення – позбавлення права керувати транспортним засобом терміном від 3 до 6 місяців. Якщо ухилянт знову порушить тимчасове обмеження та продовжить їздити, на нього можуть накласти штраф у розмірі 20 400 грн. За третє порушення передбачається штраф у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, зараз це 40 800 грн. Крім того, ухилянта можуть позбавити права керування автомобілем терміном від п’яти до семи років або вилучити транспортний засіб.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні почали діяти нові правила мобілізації: чоловіків попередили про зміни

З 5 жовтня почнуть діяти нові правила призову на військову службу з мобілізації , які ініційовані Генеральним…

4 хв. ago

Названо імʼя найкращого вчителя України у 2024 році

Названо їмʼя переможця національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2024. Найкращим вчителем України стала викладачка початкових класів Леся…

13 хв. ago

“Високонебезпечний” вулкан рекордно активний: земля під ним здригається після тисяч років бездіяльності

Землетруси поблизу гори Адамс, розташованої в штаті Вашингтон (США), зазвичай відбуваються лише раз на два-три роки,…

22 хв. ago

В Іспанії мати разом з донькою відновили церковні розписи за допомогою бактерій

У Валенсії (Іспанія) мати об'єдналася разом з донькою, аби реставрувати фрески у церкві Сантос Хуанес за допомогою…

41 хв. ago

Україна планує мобілізувати 200 тисяч чоловіків: “Туберкульоз, гепатит або ВІЛ…”

Варто одразу нагадати, що в Україні продовжується дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо…

42 хв. ago

Нові правила оренди автомобілів: що пропонують змінити для водіїв

Верховна Рада України розгляне законопроект №11302, який може змінити правила укладання договорів найму та позички…

51 хв. ago