The Moscow Times: План Путін провалився

Тим часом постачання «Газпрому» до Європи впало більш ніж уп'ятеро порівняно з довоєнним рівнем.

Країни ЄС вже другий рік поспіль завершують опалювальний сезон із рекордними запасами газу, пише The Moscow Times .

Тим часом постачання «Газпрому» до Європи впало більш ніж уп’ятеро порівняно з довоєнним рівнем.

Опалювальний сезон у ЄС закінчився 31 березня, і запаси у сховищах становили, за даними Gas Infrastructure Europe, 58,7%. Це максимальний обсяг в історії — вищий ніж рік тому, коли європейці, налякані відключенням російського газу, різко скоротили його використання як у промисловості, так і на споживчому рівні.

Впоратися з можливим дефіцитом допомогли дві теплі зими та радикальна перебудова системи постачання. Зріджений природний газ став головним джерелом пропозиції, обігнавши трубопровідний, а головним постачальником, який змінив Росію, — США: зараз вони забезпечують майже половину європейського імпорту ЗПГ проти приблизно чверті до початку війни.

Постачання ж до Європи у «Газпрому» склали минулого року 28 млрд куб (на рівні другої половини 1970-х рр.) проти понад 150 млрд кубометрів у довоєнному 2021 р.

З п’яти трубопроводів газ до Європи тепер качається лише двома. При цьому у лютому міністр енергетики Австрії Леонор Гевесслер заявила, що країна, чий газовий імпорт більш ніж на три чверті забезпечує Росія, розглядає можливість розірвання контракту із «Газпромом». А у разі реалізації наміру України відмовитись від продовження з 2025 р. договору на транзит залишить «Газпром» з однією працюючою трубою — до південної Європи через Туреччину.

З найгострішого моменту енергетичної кризи газ у ЄС подешевшав майже у 14 разів. Ціна ф’ючерсу Dutch TTF, яка у серпні 2022 р. на піку перевищила 340 євро/МВт·год (понад $3600 за 1000 кубометрів), з початку лютого цього року коливається навколо позначки 25 євро ($285).

Лисенко Катерина

Recent Posts

Українцям відключають ліфти: змушують “скидатися” на нові

У Миколаєві трапилася ситуація, яка, напевно, додасть головного болю мешканцям будинку на вулиці Генерала Алмазова…

3 хв. ago

Трамп закликає Ізраїль вдарити по ядерних об’єктах Ірану

Кандидат у президенти США Дональд Трамп висловився за удари по ядерних об'єктах Ірану у відповідь на нещодавні…

5 хв. ago

Вибухало та горіло: у Воронезькій області Росії дрони атакували кілька підприємств

У ніч проти 5 жовтня у Воронезькій області (РФ) лунали вибухи. Там фіксували безпілотники та…

12 хв. ago

Чоловіки, які не оновили дані у ТЦК, не зможуть отримати бронь від мобілізації

В Україні триває повномасштабна війна й військовозобов'язані чоловіки підлягають мобілізації. Але є категорія громадян країни,…

12 хв. ago

Для хлопців у вишах введуть нове правило: доведеться пройти кожному

З наступного навчального року в українських університетах для хлопців вводять обов’язкову військову підготовку, відмова від…

21 хв. ago

Графіки відключень електроенергії повернуться: українців уже попередили

Очікується, що ситуація з електропостачанням в Україні залишиться стабільною до середини листопада, якщо не відбудеться…

29 хв. ago