Для військових, які самовільно залишили частину, скасують покарання. За яких умов

У Верховній Раді України працюють над проєктом закону, який дозволить повністю звільнити від кримінальної відповідальності військових, які самовільно залишили частину (здійснили СЗЧ), але бажають повернутися назад до підрозділів.

Про це заявив народний депутат від фракції “Слуга народу”, член парламентського комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, пише hromadske.

За його словами, такий проєкт закону вже зареєструють найближчим часом.

Нинішній закон працює, але тільки тоді, коли людині вже повідомлено про підозру і суд ухвалює рішення про звільнення її від кримінальної відповідальності. А ми хочемо усунути цю можливість, щоб людина навіть не перебувала в орбіті кримінального провадження, якщо вона добровільно повернеться. А це дуже багатьох стримує від повернення на військову службу. Тобто ми хочемо, щоб була можливість повернутися до військової служби без страху мати судимість.

Він додав, що кримінальне провадження проти цих військових навіть не відкриватимуть. На думку Веніславського, цей проєкт закону має нівелювати низькі темпи мобілізації до ЗСУ. Водночас про так звані радикальні заходи з цього приводу взагалі не йдеться.

Крім того, Веніславський уточнив, що інформація про нібито 100 тисяч військових, які самовільно залишили частини, не відповідає дійсності. Він пояснив, що «їх менше», однак зауважив, що не може розголошувати закриту інформацію.

Також нардеп уточнив, чи будуть у Верховній Раді розглядати питання чітких термінів служби у ЗСУ.

Ми на засіданні будемо ці питання порушувати. Очікуємо на зустріч міністра. Зараз я не готовий це коментувати. Ми очікуємо на цю інформацію від міністра оборони.

Нагадаємо, 21 вересня військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов оголосив, що самовільно залишив частину (здійснив СЗЧ). Так він прагнув привернути увагу до відсутності демобілізації.

Гнезділов розповів, що чимало колег підтримали його, визнаючи важливість питання. Однак вони попередили про можливі негативні наслідки. Він висловив сподівання, що це стане прецедентом, і водночас заявив, що “абсолютно готовий до наслідків” та того, що “будь-якої миті” його можуть затримати.

А 24 вересня у 56 окремій мотопіхотній Маріупольській бригаді, де служить Сергій Гнезділов, який самовільно залишив військову частину (здійснив СЗЧ), призначили службове розслідування. Там заявили, що військовий “вчинив дії, які містять ознаки кримінального правопорушення”.

Романчук Микола

Recent Posts

Компанія-виробник безпілотників звинуватила ТЦК у викраденні головного інженера

Українська компанія Ptashka Drones, що виготовляє FPV-дрони «Пташка-10» , заявила про викрадення їхнього головного інженера…

17 хв. ago

Літо повертається: синоптик заговорила про потепління в Україні

Осіння прохолода тільки-но прийшла в Україну, але вже знову йде. На заході країни очікується потепління, а…

18 хв. ago

Навмисно вбивав: один із підозрюваних у справі про смерть Метью Перрі визнав свою провину

У середу, 2 жовтня, в окружному суді США в Лос-Анджелесі відбулося судове засідання, в якому…

19 хв. ago

Підвищення військового збору “заднім числом”: нардеп розповів про неприємний “сюрприз” для українців

Верховна Рада цього місяця може підтримати законопроєкт про підвищення податків "заднім числом". Якщо його ухвалять, то президент Володимир Зеленський підпише документ не…

21 хв. ago

Російські села та маленькі міста повинні зникнути. Топменеджер «Газпрому» звернувся до Путіна

Майбутнє Росії – за мегаполісами, а тому необхідно перестати рятувати маленькі міста та селища, що…

23 хв. ago

Курйоз дня. Трамп присвятив допис у соцмережі українцю з лайливим ніком

Колишній президент США Дональд Трамп насмішив мережу своїм новим дописом у Twitter (X). Політик подякував за лайк користувачу з непристойним ніком.…

25 хв. ago