У Києві готувались до вуличних боїв за “чеченським сценарієм”, – військовий

У Києві на початку широкомасштабного вторгнення готувались до вуличних боїв за “чеченським сценарієм”. Про це розповів командир батальйону безпілотних авіаційних комплексів “Ахіллес” 92 ОШБр Юрій Федоренко в інтерв’ю Армія TV. 

Він нагадав, що історія підрозділу починалась з 112-ї бригади – формування Сил територіальної оборони України у місті Києві.  

“Спочатку було литовище “Чайка”, виконання завдань окремим групами з числа підрозділу на Житомирському напрямку. Потім відтягнули нас на ДВРЗ і ми готувалися до оборони на вулиці Алматинській, на вході в місто. І там ми зробили все по “чеченському сценарію”. Завдячуючи що є бойовий досвід 2014 року і завдячуючи тому що є інтернет і можна було подивитись, ми попідкопували будинки, поробили проходи в промці. Тобто ми готувалися зустрічати їх на вулиці Алматинській”, – зазначив Федоренко. 

За його словами, тоді вдалося зробити дуже хорошу лінію оборони.  

“На той час ми зразково-показово це зробили тому, що не було до останнього зрозуміло, вдасться ворога відігнати чи не вдасться”, – сказав Федоренко. 

Після Києва підрозділ перекинули захищати Харківщину. 

Битва за Київ – деталі

Битва за Київ – одна з ключових битв у ході російського вторгнення в Україну 2022 року. Наступ російських сил на Київ відбувався з північно-західного напрямку, з боку Чорнобильської зони відчуження та Білорусі. Однак російські війська зазнали поразки і були вимушені відступити з Київщини. 

Політичний експерт Олексій Голобуцький писав, що прорив окупантів на Київ у 2022 році захлинувся, зокрема, завдяки ідея створення природної лінії оборони навколо міста. Лінія й досі захищає столицю. Ідея її створення  належить киянину Олександру “Тихоходу” Дмітрієву, зазначив Голобуцький. “Тихоход” має декілька освіт, працював програмістом. Він – автор проєкту “Очі”, який був запущений ще на початку війни і об’єднав тисячі військових БПлА в єдину систему для спільного використання в інтересах Сил оборони, повідомляє експерт.   

Дмітрієв розповідав, що до війни разом з друзями робили “покатухи” на позашляховиках на Ірпіні під час паводку. Тому, коли загарбники пішли на Київ, він вигадав підняти воду в річці, щоб ніяка російська техніка не змогла подолати цей водний рубіж. Операцію погодив Олександр Сирський, який на той час був командувачем Сухопутних військ та, зокрема, відповідав за оборону Києва. Реалізувати задумане вдалося лише з другої спроби. Тоді ворожа техніка застрягла в болотах. Там її накривала вогнем українська піхота та артилерія. Якби прорив виявився вдалим, за кілька годин російська техніка в’їхала б на площу Шевченка, а далі швидко просунулась би вглиб Києва. Але завдяки героїзму воїнів, а також – українській винахідливості та наполегливості плани росіян були зірвані. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

1 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

10 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

23 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

30 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

42 хв. ago

Рослини “розмовляють” одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову – науковці

Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені…

51 хв. ago