Виявилося, не всім треба бігти до ТЦК: кому дозволили не оновлювати свої дані

Новий закон України про мобілізацію №10449, який набуде чинності 18 травня 2024 року, накладає обов’язок оновлення військових облікових даних на всіх громадян, які перебувають на військовому обліку протягом 60 днів. Це стосується призовників, військовозобов’язаних та жінок, які працюють у медичній сфері, які перебувають на військовому обліку. Оновлення даних не залежить від наявності підстав для відстрочення від мобілізації, знаходження за межами України або попереднього оновлення інформації протягом останніх 12 місяців. Про це пише Стіна.

За новим законом, необхідно оновити дані протягом 60 днів для призовників, військовозобов’язаних та жінок у медичній сфері на військовому обліку. Для цього є кілька способів: особисте явище у військкомат або центр надання адміністративних послуг, а також через особистий кабінет військовозобов’язаного. Громадяни, які перебувають за кордоном, можуть оновити інформацію лише віддалено: надіславши оновлені дані на офіційну електронну адресу військкомату, зателефонувавши за вказаним на офіційному сайті військкомату номером телефону або через особистий кабінет.

Оновлення військових облікових даних нині здійснюється лише у військкоматах. Оновлення через центри надання адміністративних послуг планується розпочати 17 травня, а особистий кабінет має розпочати функціонувати з 17 червня.

Оновлення даних є обов’язковим для всіх громадян, за винятком тих, яких виключили з військового обліку з різних причин, таких як втрата громадянства, визнання непридатними до військової служби або досягнення віку виходу на пенсію.

Категорії громадян, які можуть бути звільнені від обов’язку оновлення військово-облікових даних, включають:

  1. Тих, кого виключили з військового обліку з різних причин, таких як втрата громадянства, визнання непридатним до військової служби або досягнення віку виходу на пенсію.
  2. Громадян, які більше не є громадянами України (тобто офіційно припинили громадянство за встановленою процедурою).
  3. Тих, хто був визнаний непридатним до військової служби рішенням лікарської комісії.
  4. Громадян, які досягли віку, коли вони виходять на пенсію з військової служби (старше 60 років).

Адвокат компанії Nota Group, Антон Маринич, наголосив, що необхідність оновлення даних не залежить від наявності підстав для відстрочення від мобілізації, знаходження за межами України чи попереднього оновлення інформації протягом останніх 12 місяців. Таким чином, обов’язок оновити дані поширюється на всіх громадян України, які перебувають на військовому обліку, включаючи жінок, зайнятих у медичній сфері.

Ольга Степанова

Recent Posts

Росію сколихнули одразу три землетруси: в будинках обвалилася штукатурка

У ніч проти 20 вересня в Кемеровській області Росії сталися одразу три землетруси. Жителі відчули поштовхи, у…

6 хв. ago

У Тернополі чоловіки співали на вулиці російський шансон – “концерт” закінчився у ТЦК

У центрі Тернополя кілька п'яних чоловіків співали російський шансон. "Концерт" відбувався на Театральній площі недалеко…

15 хв. ago

“Вічна” ядерна батарея виявилася у 8000 разів ефективнішою за аналоги: як вона влаштована

Батарея, розроблена вченими з китайського університету Сучжоу, використовує енергію радіоактивного розпаду — процесу, який відбувається…

23 хв. ago

Столтенберг назвав єдину умову, за якої війна може закінчитися

Чим сильнішою та тривалішою буде підтримка України, тим швидше може завершитися війна, розв'язана Росією. За…

28 хв. ago

WSJ: Путін зазнав чергової невдачі

В умовах економічної кризи, спричиненої вторгненням в Україну, Росія спробувала відмовитися від торгівлі із Заходом…

43 хв. ago

Антитренд цього сезону: ці речі треба викинути зі свого гардеробу

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

46 хв. ago