Військовий рекрутинг: названо ТОП-3 вакансії, якими українці цікавляться найбільше

В Україні відкрили вже декілька рекрутингових центрів, які займаються пошуком людей для служби у Збройних силах України. Популярність посад у війську дуже відрізняється одна від одної.

“У нас на штабні посади конкурс, здається, 70 людей. Черга стоїть. На другому місці — IT, на третьому — БпЛА, на четвертому — прес-служба. На десятому — піхота”, – розповів “Громадському” керівник рекрутингової агенції Lobby X Владислав Грезєв.

На його думку, головна проблема мобілізації – це брак людей. Грезєв вважає, що потрібно цілеспрямовано відпрацьовувати всі блокери, які стримують людей від долучення до війська, а їх багато. Нещодавно було проведено велике опитування щодо ставлення людей до мобілізації.

“На першому місці серед причин, які зупиняють потенційних рекрутів — це командири. Вони хочуть бути впевнені в тому, що буде дієвий механізм санкцій щодо неадекватного командування. На другому місці — погана організація навчання новобранців. А на третьому — відсутність відпочинку і ротацій. Це все те, що стримує людей, які гіпотетично готові долучитись до армії. А це вже категорія, з якою треба працювати. Ми екстраполювали ці дані на кількість чоловіків призовного віку — і я скажу, що це достатня кількість для того, щоб забезпечити потреби Збройних сил не на один рік”, – наголошує керівник рекрутингової агенції.

Як відомо наразі в Україні паралельно працюють два варіанти набору у військо – мобілізація та рекрутинг. При чому перший варіант переважає над другим. За його словами, в ідеальному світі хотілось би, щоб у ЗСУ йшли лише добровольці, оскільки пріоритетом номер один завжди буде мотивована людина.

“Якби добровільний підхід міг би закривати кількісні показники потреб в активній фазі війни — то звісно, тільки він би й процвітав. Але наразі, на жаль, потребу повністю закрити в такий спосіб не можна. Тому обидва підходи мають працювати. Ми стараємося працювати так, щоб розширити нашу географію, щоби всі громадяни знали про переваги й обирали саме цей спосіб. Тоді це реально більш свідомий крок. Але загалом усю систему рекрутингу та мобілізації треба переглядати. Вона має бути цілісна й комплексна, а не уривками: десь там закон, десь там якісь наші методи, десь там ще якісь плани. Це все має бути синхронізовано і централізовано”, – додав Грезєв.

Він зазначив, що зараз держава веде роботу над створенням агенції рекрутингу, яка має більше централізувати та напрацьовувати політику з одного джерела. 

Рекрутинг до війська в Україні – етапи становлення

В Україні рекрутинг до ЗСУ почав працювати у 2023 році. Спочатку це відбувалось через компанію Lobby X, яка шукала для української армії потрібних спеціалістів.

Згодом за це взялось Міністерство оборони. З моменту запуску проекту з рекрутингу добровольців до лав Збройних сил України у листопаді 2023 року на розміщені на сайті Work.ua вакансії станом на лютий відгукнулося понад 50 тисяч людей.

12 лютого у Львові відкрили перший в Україні рекрутинговий центр для ЗСУ, а 19 березня другий такий центр з’явився у Запоріжжі. 20 березня у Дніпрі розпочав роботу третій в Україні і один з найбільших у державі Центрів рекрутингу.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Польщі заарештували українця, в якого раніше вкрали мільйони злотих

Українця, який повідомив, що в центрі Варшави у нього викрали сумку з 4 млн злотами, затримали поліцейські.…

4 хв. ago

Медведєв пригрозив Яндексу, бо його ШІ не підтримав маячню про “нацизм” в Україні

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв накинувся з погрозами на російську інтернет-компанію "Яндекс". А все через…

16 хв. ago

Естонія повідомила, на які вакансії можуть розраховувати українські біженці

Через два роки після початку війни майже 33 тис. українських біженців активно показують себе на…

23 хв. ago

Президент Болгарії зробив скандальну заяву про війну в Україні

Президент Болгарії Румен Радев назвав перемогу України над Росією «неможливою» і пов'язав війну із замахом…

33 хв. ago

Стало відомо, на якому гелікоптері розбився президент Ірану

Президент Ірану Ібрахім Раїсі та глава МЗС ісламської республіки Хосейн Амір Абдоллахіян летіли гвинтокрилом Bell…

37 хв. ago

Які босоніжки будуть в моді цього літа: топ-5 найтрендовіших моделей

Незабаром літо, а значить саме час придивитися нові модні босоніжки на теплий сезон. Цього року…

45 хв. ago