Мобілізація 25-річних: можливо, в армію братимуть і молодших – це питання часу

У вівторок, 2 квітня, президент України Володимир Зеленський підписав указ про зниження мобілізаційного віку. Відтепер до армії призиватимуть чоловіків від 25 років. Однак згодом ця цифра може стати нижчою – аж до 18 років. 

Підписанню законопроєкту стосовно зниження віку призову до лав ЗСУ передувала досить гостра та жвава політична дискусія. Сам Зеленський, нагадаємо, під час підсумкової конференції двох років війни 25 лютого казав, що він підпише документ, коли це буде необхідно. При цьому Рада ухвалила закон ще 30 травня 2023-го.

І ось закон підписаний. Окремі комітети – як-от комітет з питань нацбезпеки та оборони – від самого початку відхилили цей момент під час розгляду змін до законодавства.

Однак багато експертів ще раніше прогнозували: вік призову буде знижений. При цьому, якщо війна продовжиться, мобілізовані ставатимуть ще молодшими, а зрештою, можливо, ця цифра досягне 18 років. 

Справа тут навіть не у втратах, як це стверджують російські пропагандисти. Просто призов молодих є більш економічно вигідним для держави – на відміну від мобілізації зрілих чоловіків, батьків сімейств та годувальників цілих родин. Також це значно ефективніше саме у військовому сенсі. 

“Молоді люди мають перевагу над “стариками” майже по всім критеріям, за якими оцінюють солдата у бою. А саме: фізична підготовка, стан здоров’я, здатність навчатися та опановувати нове, швидкість реакції, лабільність та адаптивність психіки. 

Наразі середній вік військовослужбовця ЗСУ – приблизно 45 років. Це взагалі “невійськовий” вік у більшості західних армій. Принаймні, 45-річні штурмовики, десантники чи ССО-шники – для тих же американців це виглядає наче якийсь нонсенс. А отже, ймовірно, слід очікувати подальше зниження призовного віку в Україні за якийсь час.

Нагадаємо, сьогодні голова держави підписав законопроєкт про зниження мобілізаційного віку. Відтепер до армії зможуть забирати чоловіків від 25 років – раніше ця цифра становила 27 років. Також Зеленський підписав закон про створення електронного кабінету призовника. Нарешті, третій підписаний сьогодні законопроєкт стосується скасування терміну “обмежено придатний”. Всі чоловіки, які мають такий висновок комісії з ТЦК, мають протягом 9 місяців пройти ВЛК заново та отримати статус “придатного” або ж “непридатного”. 

Раніше американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем закликав українську владу знизити нижній поріг мобілізації. Зокрема, він пропонував відправляти на фронт людей молодше 25 років.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

3 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

3 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

3 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago