Захоплений Вугледар стане плацдармом для наступу росіян на Запоріжжя

Падіння Вугледара може стати критичною точкою у війні, зокрема для південного напрямку. Військовий експерт Олександр Коваленко та речник сил оборони півдня Владислав Волошин вважають, що після Вугледару російські війська можуть спробувати просунутися в бік Запоріжжя. А там навіть укріплення не готові! Виглядає так, нібито ніхто в ЗСУ такого розвитку подій не очікував. Протем наступ росіян не обов’язково відбудеться в найближчі дні. Ворогу бракує резервів.

Які напрямки наступу росіян після захоплення Вугледару мабуть стануть головними після того, як не витримало оборону місто, що вважалося чи не найдійнішою фортецею Донбасу. Запорізський, як виявляється, чи не найспокусливіший для агресора. 

Тепер Запоріжжя – найбільш спокусливий для росіян регіон

Схід Запорізької області – степові райони з малою кількістю населених пунктів, що робить їх складними для оборони. Найближчим райцентром після Вугледару є Гуляйполе, де ще до війни жили 2000 мешканців. Прорив у цьому напрямку видається найбільш вірогідним. За словами речника Сил оборони півдня Владислава Волошина також йдеться про ділянки біля Приютного та Роботиного.

Військовий експерт Костянтин Машовець пише, що ЗСУ були змушені відійти з Вугледара, щоб уникнути оточення. Машовець також вказує на кілька можливих сценаріїв розвитку подій на південному та східному напрямках. Він звертає увагу на три основні операційні напрямки:

На Донецькому напрямку росіяни прагнуть просунутися на захід і північний захід. Будуть намагатися створити умови для виходу на адміністративні кордони Донеччини і Луганщини.

“[Ворог спробує просуватися] у напрямку Покровська – Павлограда, у бік Краматорсько-Слов’янської агломерації та вийти на стик Запорізької, Дніпропетровської та Донецької областей у районі селища Темировка… щоб створити реальні умови для досягнення єдиної чітко позначеної Кремлем військово-політичної мети цієї війни – виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей”, – пише Машовець.

При цьому на південному напрямку (Запорізька область) ворог спробує утримати контроль. Це окупантам необхідно для того, щоб унеможливити українські наступальні дії на Бердянськ та Маріуполь.

“Командування противника, ймовірно, прагнутиме утримати лівий берег річки Дніпро, як у її дельті, так і безпосередньо на Запорізькому напрямку (ГВ “Дніпро”). Одночасно, намагаючись досягти оперативних результатів у смугах ГВ “Схід” і “Південь”, що повністю виключає навіть теоретичну можливість організації та проведення ЗСУ у майбутньому будь-яких наступальних дій у бік Бердянська та Маріуполя”, – зауважує він.

Висновок не дуже радісний. Вугледар був важливим стратегічним об’єктом на лінії фронту, і його захоплення може суттєво змінити ситуацію на сході та півдні України. На думку військових, місто відзначається своєю ключовою позицією на панівних висотах, що дозволяло контролювати великі території, зокрема важливі транспортні шляхи, які з’єднують Донецьку і Запорізьку області. За словами військового експерта, співголови громадської ініціативи “Права справа” Дмитра Снєгирьова, втрата Вугледара може ускладнити подальшу деокупацію українських територій і створити передумови для російського наступу на Запорізькому напрямку.

Перші симптоми наступу на Запоріжжя

“Я не виключаю можливість подальшого руху (ворога) якраз на Запорізькому напрямку. Подивіться на інтенсифікацію обстрілів самого Запоріжжя за останні 2-3 дні. Якщо минулої доби було нанесено приблизно 320 ударів по територіях, що підконтрольні ЗСУ, то сьогодні на ранок їх вже понад 400”, – прокоментував Снєгирьов ситуацію столичному телеканалу Київ24.

Експерт припускає, що після окупації Вугледара росіяни спробують встановити повний контроль над Запорізькою областю. Він додає, що невипадково саме на Запорізькому напрямку останні дві доби спостерігається різка активізація, ескалація військових дій.

“І це попри те, що із Запорізького напрямку були виведені на Курський напрямок найбільш боєздатні підрозділи російської армії: 7 і 76 повітряно-десантні дивізії”, – підсумував Снєгирьов.

Запорізька область, яка є однією з найбільш вразливих ділянок українського фронту, може опинитися під прямою загрозою після падіння Вугледара, вважає військовий експерт Олександр Коваленко. Таке просування, за словами експертів, націлене на створення сприятливих умов для досягнення головної мети російського командування – виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей та встановлення контролю над стратегічними об’єктами, такими як Запорізька атомна електростанція.

Оборона Запоріжжя: чи готові укріплення

Попри інтенсивну роботу над інженерними спорудами з початку 2024 року, багато експертів і журналістів вказують на те, що фортифікаційні лінії можуть бути недостатньо розвинені для стримування повномасштабного наступу. Наприклад, військовий і колишній генпрокурор і голова МВС Юрій Луценко, описуючи свою поїздку з Покровська до Дніпра, зазначив відсутність видимих ознак укріплень на протязі майже 100 км, що є серйозним сигналом про можливу вразливість цього напрямку.

Проте уряд України виділяв значні кошти на будівництво укріплень (з початку року рекордні 20 млрд гривень, з яких 1,4 млрд – на укріплення в Запорізькій області – ред.). На кінець 2024 року мало бути вже створено кілька ліній оборони. І чотири місяці тому голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомляв про значний прогрес у зведенні інженерно-фортифікаційної мережі, яка покликана захистити область від наступу. Водночас Міністр оборони Рустем Умеров інспектував ці позиції декілька разів, що підтверджує важливість цього напрямку для оборонної стратегії України.

Нагадаємо, що відправною точкою посилення фортифікацій в області були візити президента України Володимира Зеленського до Запоріжжя у грудні 2023 року – лютому 2024 року. З того часу, за інформацією влади, тривало будівництво трьох ліній оборони. Однак темпи цих робіт, особливо на найбільш вразливих ділянках, залишаються темою обговорення серед експертів. Та питання про те, чи підходять збудовані наразі укріплення, напевно, слід задавати військовим, які невдовзі будуть боронити цей напрям.

Але є нюанс…

Речник ОСУВ “Хортиця” підполковник Назар Волошин вказує на виснаження російських резервів. Він підкреслює, що ворог вже задіяв більшу частину своїх резервів на ключових напрямках, включаючи Куп’янське та Торецке. Незважаючи на те, що ситуація на південному фронті також складна, Волошин зазначає, що продовження масштабного наступу на цьому напрямку малоймовірне без нових підкріплень.

Військовий експерт Костянтин Машовець також наголошує, що на Куп’янському напрямку російські війська вже ввели в бій більшу частину своїх резервів, і ситуація із запасами техніки та особового складу виглядає критичною. Водночас на інших напрямках, зокрема на Південному та Приазовському, також спостерігається дефіцит резервів, що може ускладнити росіянам подальше просування.

Владислав Волошин, речник сил оборони півдня, також висловлював сумніви щодо того, що російські війська зможуть провести масштабний наступ на Запорізькому напрямку через дефіцит резервів. На його думку, росіянам доведеться зосередити свої сили на одному з напрямків, що може послабити їхні позиції на інших ділянках фронту.

Тож загроза можливо відкладається. Проте її не скасовано. 

Романчук Микола

Recent Posts

5 хвилин – 4 тисячі: допомога з ТЦК обійдеться значно дорожче

В Україні зростає попит серед чоловічого населення на послуги юристів з питань пов'язаних із мобілізацією…

55 секунд ago

Стосується всіх водіїв: 7 нововведень в автострахуванні – краще їх знати

В Україні почав діяти новий закон «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів». Для…

10 хв. ago

Прогноз погоди на вихідні: синоптикиня попередила про “підступний циклон”

Вихідними, 5-6 жовтня, Україну накриє циклон із південного заходу, і зумовить справжню дощову погоду. Про…

19 хв. ago

Ізраїль атакували з Лівану: понад 100 ракет випущено за кілька годин

Сьогодні, 2 жовтня, Ізраїль став об'єктом масованої ракетної атаки з боку Лівану. За кілька годин було випущено…

22 хв. ago

А ось це щось новеньке: українцям встановлять нові лічильники з автоматичним відстеженням

В Україні запроваджується нова система обліку газу. За допомогою сучасних лічильників споживачам більше не потрібно…

28 хв. ago

Ціни на харчі в Україні б’ють рекорди та вже вищі, ніж у багатьох країнах Європи

Однією з болючих для українського населення тем є ріст цін на продукти харчування, адже в…

37 хв. ago