Як комплектують бригади у війську: експерт про “лотерею” після мобілізації

Наразі майже у всіх бригадах, які воюють на фронті, існує некомплект особового складу.

Про це розповів військовий експерт Павло Нарожний в ефірі Radio NV.

Експерт нагадав, що  про некомплект у бригадав говорив і колишній скандальний командувач Об’єднаних сил ЗСУ Юрій Содоль. В деяких випадках некомплект сягає до 70%.

За його словами, від створення нової бригади до моменту, коли вона стане повністю боєздатною, в кращому випадку проходять місяці. Він зауважив, що нарощувати м’язи на наявній бригаді, де є вже досвідчені солдати та офіцери набагато легше.

“Розбавляти, грубо кажучи, наявний підрозділ новачками, яких вже будуть натаскувати, навчати в конкретних місцях. І ця нестача людей… От у нас йде мобілізація. У нас звітують про успіхи цієї мобілізації. У нас секретар Комітету Верховної Ради по обороні [Роман Костенко] сказав, що Генеральний штаб нарешті задоволений темпом мобілізації, тому що ТЦК отримали нові інструменти, люди пішли оновлювати дані і так далі. Зараз йде потік нових людей, але вони йдуть з ТЦК не на фронт, вони йдуть в навчальні центри”, – продовжив експерт.

Нарожний каже, що зараз уже важко знайти бригаду, яка повністю укомплектована. Це лише можливо у медійно-активних бригадаї формату “Азову”, Третьої штурмової і так далі – там дійсно є чимала кількість добровольців. Усі інші страждають від некомплекту кадрів.

Експерт скаржиться, що існуюча схема мобілізаціх – це по суті, лотерея для військовозобов’язаних.

“Тобто людина прийшла по повістці, чи якщо він, скажімо, ухилявся, його спіймали на якомусь блокпості, він потрапив в ТЦК, він пройшов ВЛК, він пройшов в армію, і після того дійсна лотерея. Чи ти будеш піхотинцем, чи ти будеш водієм, чи ти будеш механіком – це вже залежить від дуже серйозного випадку”, – зазначив Нарожний.

Водночас, він зауважив, що в армії є величезна кількість професій. На передній лінії воюють десь 20−30%, а всі інші займаються різними завданнями.

Нагадаємо, за інформацією німецької газети Die Welt, кожні 3 місяці Силам оборони необхідно набирати щонайменше 50 тисяч людей, а до кінця року – 200 тисяч.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є ризик втрати Торецька і Нью-Йорка: DeepState повідомив про невтішне становище 206 ОБ ТрО

Моніторинговий проєкт DeepState повідомив про важке становище 206 батальйону ТрО. Наслідками ситуації, що склалася, може стати…

19 хв. ago

“Людина, яку запихнули в бусик, не буде воювати”: командир ЗСУ різко висловився про мобілізацію

Людина, яку запихнули, ногами забили в бусик — вона не буде воювати. Вона зробить все що завгодно,…

24 хв. ago

Військові змушені купувати за власні кошти те, що зараз без проблем отримує поліція

Військовий Ігор Луценко повідомив, що з весни цього року спостерігає у найбільших містах чудові новенькі…

28 хв. ago

Кожен третій росіянин схвалює ядерний удар по Україні — опитування

Понад третина російських громадян вважають “виправданим” у війні проти України застосування ядерної зброї. Про це свідчать результати…

42 хв. ago

Які документи мобілізованому мають видати в ТЦК

Мобілізаційний процес в Україні набрав нових обертів після ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію. Це зумовлено необхідністю…

43 хв. ago

Як вибрати ідеальний головний убір на літо 2024

Літній сезон 2024 обіцяє бути особливо спекотним, і в таку погоду неможливо обійтися без головного…

45 хв. ago