Forbes: РФ за кілька годин втратила танковий полк під Авдіївкою

6-й танковий полк армії РФ здійснив найбільший танковий штурм війни. Втім, це стало його крахом.

Як пише Forbes , коли російські полки зайняли руїни Авдіївки, а потім продовжили атакувати на захід, один ключовий російський підрозділ чекав.

6-й танковий полк був оперативним резервом 90-ї танкової дивізії – її підрозділом «прориву». Якби російські війська виявили слабкість української оборони біля Авдіївки, то завдання 6-го полку було використати цю слабкість і прорватися в український тил.

У суботу 90-а дивізія послала 6-й танковий полк до прямого штурму неушкоджених оборонних позицій української 25-ї бригади, що входить до складу елітних десантно-штурмових військ України, на захід від села Тоненьке.

Денний штурм 6-го полку був одним із найбільших, якщо не найбільшим, бронетанковим штурмом війни Росії проти України. За даними Українського центру оборонних стратегій, полк «трохи просунувся на північний захід від села».

“Але не довго. Штурм завершився катастрофою для росіян, коли 48 одиниць 6-го танкового підрозділу – 36 танків Т-90 та 12 БМП з екіпажем сотні бійців – потрапили на мінне поле. Тоді українські десантники випустили протитанкові ракети, що вони добре вміють, а також запустили оснащені FPV-дрони», – пише видання.

Українці відбили цей перший масований штурм. 6-й танковий полк відступив, залишивши позаду 20 розбитих машин та десятки трупів.

«Можна зробити два важливі спостереження. По-перше, російські сили у цьому районі не втратили здібності чи достатніх ресурсів для проведення операцій на рівні вище за батальйон. Це викликає занепокоєння, оскільки, незважаючи на значні втрати, еквівалентні знищенню цілої дивізії чи неукомплектованого корпусу в Авдіївці, можливість зібрати посилений танковий батальйон є загрозою для оборони України», – зазначила українська аналітична група Frontelligence Insight.

Українці щосили борються за укомплектування та постачання своїх передових позицій, оскільки очікують відкладеної допомоги від США, а також ухвалення нового закону про мобілізацію.

Друге спостереження Frontelligence Insight є більш обнадійливим для України.

«За повідомленням, 6-му полку було поставлено завдання розкрити проломи в обороні та просуватися далі вглиб території України. Це хороша новина для України, оскільки використання експлуатаційної сили для створення прориву свідчить про те, що російські сили стикаються зі значними викликами та вживають досить запеклих заходів», – пишуть аналітики.

Іншими словами, 90-та дивізія, можливо, зрозуміла, що не досягає прогресу, якого планувала досягти, і виявилася нетерплячою. Вона розгорнула власний полк прориву перед мінами української оборони.

Сили, створені для того, щоб прориватися до тилу українців, відчайдушно кинулися на міни, безпілотники та протитанкові ракети українських десантно-штурмових сил.

Нагадаємо, Росія під Авдіївкою здійснила один із найбільших танкових нападів за всю історію війни , але ЗСУ не тільки його успішно відбили, а й завдали ворогу нищівної поразки – росіяни втратили третину своїх танків.

Так, Росія атакувала за допомогою 36 танків та 12 бойових машин БМП уздовж дороги від окупованого Росією Тоненького до вільного села Уманське. Українська 25-а бригада помітила колону з 48 машин – і сильно вдарила по ній. Як зазначив OSINT-аналітик Kriegsforscher, знищено 12 танків та вісім БМП.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

4 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

4 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

4 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

5 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

5 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

5 години ago