Українські дрони-камікадзе готують до серійного виробництва

Які плани модернізації безпілотників, чи можна розширити їхній функціонал і виробляти серійно – про це виданню «Фокус» розповів один з керівників проєкту Cobra Віталій Бризгалов.

Cobra — це дрон автономної модифікації. «Приглушити» його неможливо, тож застосування  БПЛА стане ефективним як мішені-приманки для російських засобів ППО. Схема проста: техніка ворога відпрацьовує, її «засікають» ЗСУ, а потім знищують. Не так давно дрон «навчився» витримувати навантаження, ідентичне звичайним літакам, а максимум швидкості змістився до показника 400-500 км/год. Цього розробники досягли завдяки удосконаленню двигуна та конструкції з міцної сталі.

Із міркувань безпеки виробничі потужності БПЛА Cobra розташовані в різних точках Дніпропетровської області і засекречені. За словами розробників, повна зборка дрона може тривати три години у разі залучення десяти інженерів й може здійснюватися навіть в гаражі. Цей процес включає всі етапи, навіть складання двигуна.

«Якщо все буде добре, то вже у січні-лютому ми зможемо виробляти сто літаків на місяць. Далі можна масштабувати кількість самих виробництв, передавати комплектувальні за ліцензією або просто охочим, які будуть збирати їх у себе десь в іншому місці. Тобто одне приховане підприємство з десяти збиральників може збирати сто літаків на місяць, тобто три-три з половиною щодня», — повідомив в інтерв’ю розробник Cobra.

Виготовлення ефективного безпілотника із такими характеристиками, що повністю задовільнять військових – процес тривалий і потребував десятків прототипів та майже 50 «піддослідних» БПЛА для випробувань. Вже в січні літаки-камікадзе будуть у військових. Саме вони оберуть напрями, де доцільно провести тестування БПЛА у реальних умовах. Раніше їх відпрацьовували так, щоб були безпекові можливості зафіксувати всі льотні і технічні характеристики.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ікона стилю: 5 неперевершених образів Саманти Джонс із “Секс і місто”

Через 26 років після зйомок завершального сезону серіалу "Секс і місто" одна з головних героїнь…

39 хв. ago

Синоптики дали прогноз на липень: яка погода чекає на українців

На початку липня по всій території України утримається спекотна погода. Стовпчики термометрів у деяких областях досягнуть…

42 хв. ago

У Раді пропонують підняти зарплату помічникам депутатів: цифра шокує

Народні депутати планують підняти зарплати своїм помічникам. До парламенту внесли законопроєкт про встановлення щомісячної грошової винагороди на…

44 хв. ago

Пророцтво “живого Нострадамуса” про астероїд збулося: чого варто очікувати

Бразильський екстрасенс Атос Саломе зробив сміливу заяву про астероїд, яка збулася. Про це пише Daily Star.…

45 хв. ago

ДБР перевірить дії Содоля під час командування обороною Харківського напрямку

Слідчі перевірять дії генерал-лейтенанта Юрія Содоля під час його командування обороною Харківського напрямку. Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням…

54 хв. ago

Кому з українців не потрібно оновлювати дані до 16 липня

Чинний законопроєкт про мобілізацію №10449 був підписаний президентом України Володимиром Зеленським та вступив у дію…

1 годину ago