Українські дрони-камікадзе готують до серійного виробництва

Які плани модернізації безпілотників, чи можна розширити їхній функціонал і виробляти серійно – про це виданню «Фокус» розповів один з керівників проєкту Cobra Віталій Бризгалов.

Cobra — це дрон автономної модифікації. «Приглушити» його неможливо, тож застосування  БПЛА стане ефективним як мішені-приманки для російських засобів ППО. Схема проста: техніка ворога відпрацьовує, її «засікають» ЗСУ, а потім знищують. Не так давно дрон «навчився» витримувати навантаження, ідентичне звичайним літакам, а максимум швидкості змістився до показника 400-500 км/год. Цього розробники досягли завдяки удосконаленню двигуна та конструкції з міцної сталі.

Із міркувань безпеки виробничі потужності БПЛА Cobra розташовані в різних точках Дніпропетровської області і засекречені. За словами розробників, повна зборка дрона може тривати три години у разі залучення десяти інженерів й може здійснюватися навіть в гаражі. Цей процес включає всі етапи, навіть складання двигуна.

«Якщо все буде добре, то вже у січні-лютому ми зможемо виробляти сто літаків на місяць. Далі можна масштабувати кількість самих виробництв, передавати комплектувальні за ліцензією або просто охочим, які будуть збирати їх у себе десь в іншому місці. Тобто одне приховане підприємство з десяти збиральників може збирати сто літаків на місяць, тобто три-три з половиною щодня», — повідомив в інтерв’ю розробник Cobra.

Виготовлення ефективного безпілотника із такими характеристиками, що повністю задовільнять військових – процес тривалий і потребував десятків прототипів та майже 50 «піддослідних» БПЛА для випробувань. Вже в січні літаки-камікадзе будуть у військових. Саме вони оберуть напрями, де доцільно провести тестування БПЛА у реальних умовах. Раніше їх відпрацьовували так, щоб були безпекові можливості зафіксувати всі льотні і технічні характеристики.

Ольга Степанова

Recent Posts

Кейт Міддлтон новим образом продемонструвала повагу до короля Чарльза III: деталі

Розкрито символізм вбрання Кейт Міддлтон під час появи на Trooping the Colour 2024. Про це пише Page Six. Дружина…

27 секунд ago

Готували підпали авто військовослужбовців ТЦК у Дніпрі: СБУ викрила групу зловмисників

Служба безпеки та Національна поліція затримали групу зловмисників, які на замовлення спецслужб РФ готували підпали авто військовослужбовців…

10 хв. ago

Адвокати назвали умову, за якої можна не брати повістку у працівників ТЦК

Адвокати наголошують, що під час повітряної тривоги жодна особа не може бути позбавлена права прямувати…

14 хв. ago

“Розпечений купол” спричинить різке підвищення температури: у небезпеці мільйони людей

Вчені більше не лякають кліматичною кризою, яка обрушиться на планету в майбутньому — вона вже…

16 хв. ago

Машину в кредит не можна купити без ТЦК? Що треба знати

Новий закон про мобілізацію, що набув чинності з 18 травня, запустив страшилку про начебто-то серйозні проблеми…

24 хв. ago

Борис Джонсон разом із сім’єю вирушив на Сардинію (фото)

59-річний колишній прем'єр-міністр Великої Британії разом зі своєю дружиною Керрі та трьома їхніми дітьми, Вілфредом,…

27 хв. ago