FT пише, що українське суспільство “виснажено”, навіть військові на фронті хочуть переговорів

Українське суспільство “виснажено”, навіть військові на фронті хочуть переговорів із Росією. Так пише видання Financial Times.

Видання наводить думки воюючих українців, які вважають, що допомога Заходу є недостатньою, і з такими її обсягами “досить важко уявити, що ми зможемо відкинути ворога назад до кордонів 1991 року”.

“Я зараз за переговори”, – сказав один із співрозмовників газети. Він боїться, що його син, також солдат, може провести більшу частину свого життя в боях, а його онук може успадкувати “нескінченний конфлікт”.

Паралельно “довільна” система мобілізації викликає соціальну напруженість, пише Financial Times. На це накладається загроза залишитися взимку без світла та тепла. Що може схилити громадську думку на користь переговорів.

Зеленський вважає, що початок переговорів з РФ може призвести до соціальної нестабільності в Україні, заявив український чиновник.

“Якщо ви вступите до будь-яких переговорів, це може стати спусковим гачком для соціальної нестабільності. Зеленський чудово це знає”, – сказало джерело.

Нардеп Олександр Мережко (Слуга народу) каже, що в Україні “зростають вкрай праві”, які “назвуть будь-які переговори з капітуляцією”. На його думку, “праве крило становить небезпеку для демократії”. FT додає, що багато націоналістів “озброєні та навчені боротися”.

Опитування показують, що українці підтримують ідею переговорів, але, як і раніше, впевнені у повній перемозі та будуть “розчаровані” закінченням війни без виходу на кордони. Водночас прагнення виходу на кордони поступово знижується і суспільство може бути відкрито до компромісу, якщо Україна набуде членства в НАТО. Тобто захоплені території де-факто залишаються під контролем Росії, а підконтрольна українському уряду частина країни вступає до Альянсу.

“Для нас найголовніше – це гарантії безпеки. Справжні гарантії. Інакше це не покладе край війні, а лише спровокує нову”, – каже український чиновник.

“Земля в обмін на членство (в НАТО – Ред.) – єдина гра в місті, всі це знають. Ніхто не скаже цього вголос… але це єдина стратегія на столі”, – каже один високопоставлений західний чиновник.

За даними західних експертів, на Заході, особливо в Білому домі, набирає популярності німецька модель, коли підконтрольна територія вступає до НАТО і чекає на можливість возз’єднання із захопленими землями.

“Я не думаю, що Росія погодиться на нашу участь у НАТО”, – коментує це український високопосадовець.

Західний чиновник, поінформований про переговори президента Володимира Зеленського у Вашингтоні, повідомив, що є попередні ознаки того, що президент Джо Байден може погодитися підвищити статус заявки України на членство в НАТО до того, як залишить свою посаду в січні.

Високопоставлений український чиновник, однак, каже, що тільки повноправного членства буде достатньо, щоб гарантувати безпеку України.

“Навіть якщо ми отримаємо запрошення до НАТО, це нічого не означатиме. Це політичне рішення”, – додає він.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Секс-скандал у РФ: депутата, який привів повію у думу, вимагають відправити на фронт

Загальноросійський громадський рух "Ветерани Росії" вимагає негайно вжити заходів проти депутата Держдуми від КПРФ Дениса…

48 секунд ago

Іран атакує Ізраїль сотнями балістичних ракет  (відео)

Увечері 1 жовтня Іран запустив зі своєї території понад 400 ракет в бік Ізраїлю. Про це повідомляє Israel Defense…

3 хв. ago

“Груди забула покласти?”: Тіна Кароль стала зіркою жартів через свій образ

Відома українська співачка Тіна Кароль днями виступила з концертом у Рівному в рамках свого всеукраїнського…

10 хв. ago

“Одержимий ідеєю безсмертя”: всі гості Путіна перед зустріччю з ним проходять карантин

Російський диктатор Володимир Путін "обожнює життя та одержимий ідеєю безсмертя". Саме тому його гості обов’язково…

18 хв. ago

Іран здійснив масований пуск ракет в бік Ізраїлю, – ЦАХАЛ

Іран запустив ракети в напрямку Ізраїлю, у країні лунає тривога. Про це інформує Командування Армії Оборони Ізраїлю. "Вам наказано…

18 хв. ago

Блекаут на 3-5 днів загрожує Україні: що може спричинити тривалі відключення світла

В Україні триває підготовка до опалювального сезону, однак з похолоданням зростає ризик повернення стабілізаційних відключень…

26 хв. ago