Росіяни знайшли, чим відповісти на F-16: у чому небезпека (інфографіка)

В Україні нібито з’явилися перші літаки F-16 “Fighting Falcon” (Бойовий Сокіл). Ймовірно, Росія готувалась і нарощувала виробництво винищувача Су-35.

У травні російські ВПС отримали партію винищувачів Су-35 з авіазаводу в Комсомольську-на-Амурі. Причому вказується, що це вже друга партія літаків цього типу. Як повідомляв у своєму Telegram-каналі офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін, можна говорити як мінімум про два передані літальні апарати.

Про передачу ще двох Су-35 у квітні писав відомий український журналіст Андрій Цаплієнко. Під час передачі тоді було заявлено, що виробництво цих літаків збільшуватиметься.

Зазначимо, що Су-35 є одним із найновіших винищувачів у лавах ВПС РФ. У військах він почав експлуатуватися з 2014 року. Найновішим вважається Су-57. Обидва ці літаки використовуються проти України з перших днів вторгнення і вже знищувалися як українськими воїнами, так і ППО країни-агресора.

Такий поспіх із виробництвом та передачею Су-35 може говорити про те, що цей літак хочуть зробити основним суперником F-16. І треба сказати що теоретично, Су-35 справді переважно перевершує американського ветерана:

  • вік: Су-35 2014 року, а F-16 — 1975-го;
  • максимальна швидкість: у Су-35 вона 2500 км/год, а у F-16 — 2178 км/год;
  • максимальна стеля: 20 000 та 18 500 метрів відповідно;
  • бойовий радіус і максимальна дальність: за цим показником літаки приблизно рівні, так при заправці додатковими паливними баками і Су-35, і F-16 можуть подолати близько 4500 км, та й за бойовою дальністю залежно від завантаження цей показник становить близько 1600 км у “Сушки” та 1700 км для “американця”;
  • озброєння: в цьому сенсі Су-35 виглядає теоретично сильніше — 30-мм авіагармата (20-мм у F-16) і 12 точок кріплення для бомб і ракет проти 9 у “Сокола”, правда є нюанси на кшталт РЛС і типів ракет. Так, офіційно найдалекобійніша ракета у Су-35, Р-37М нібито здатна літати на дальність до 300 км, але наскільки це правда і як їх багато — невідомо. Найбільш далекобійна ракета F-16 AIM-120D здатна бити на 180 км, при цьому її виробництво почалося у 2007 році, а значить їх вироблено більше ніж Р-37М, чий випуск розпочато у 2014-му.
  • кількість: головний показник, який найбільш важливий у затяжній війні, і тут перевага повністю на боці F-16, яких було випущено понад 4600 одиниць проти більш ніж 130 Су-35. Причому у РФ цей літак виробляє тільки одне підприємство, той самий авіазавод в Комсомольську-на-Амурі, і його виробництво явно невелике, адже воно так само випускає і нові Су-57. Так, якщо завод здатний передавати у війська по 2 літаки на місяць, то за рік Су-35 стане найбільше на 24 одиниці. Але і F-16 також продовжують виробляти.

Таким чином важко сказати, як складеться у повітряному бою протистояння між Су-35 та F-16, але найімовірніше все вирішить кількість. Тут важливо скільки “Соколів” отримає Україна від західних союзників.

Порівняння Су-35 та F-16
Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

43 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

45 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

46 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

56 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

58 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

60 хв. ago