ЗСУ потрібні 200 тисяч снарядів на місяць: Україна зіткнулася з нестачею боєприпасів

Україна може отримати ЗРК С-400 російського виробництва, якщо Туреччина погодиться на пропозицію США. 

Про це повідомили аналітики Defense Express.

Як Туреччина отримала російські ЗРК С-400

У 2019 році Анкара розпочала реалізацію угоди, яка була укладена у 2017 році в межах контракту на 2,5 млрд доларів, щодо закупівлі російських ЗРК С-400. Через це США виключили Туреччину з програми F-35. Також країні заблокували програму модернізації власних літаків F-16 до рівня Block 70/72. Проте це питання було зняте в день, коли Туреччина дала дозвіл на приєднання Швеції до НАТО.

Вимоги США щодо відмови Туреччини від ЗРК С-400

Заступниця Державного секретаря США Вікторія Нуланд заявила в інтерв’ю для CNN Turk, що можливе зняття заборони на продаж F-35, якщо Туреччина відмовиться від російських ЗРК С-400.

“Якщо ми зможемо вирішити проблему з С-400, то США були б раді повернути Туреччину до родини F-35. Але ми повинні зробити так, щоб Туреччина мала сильну протиповітряну оборону… Як ви знаєте, це складне питання. У наші дні ППО потрібна всім. Ми бачимо це у всьому світі. Але якщо ми все ж таки зможемо вирішити цю проблему, проблема CAATSA (закон “Про протидію противникам Америки через санкції”, — ред.) зникне, і ми зможемо повернутися до розмов про F-35″, — сказала Вікторія Нуланд.

Аналітики зазначили, що у травні 2023 року Вашингтон пропонував передати російські ЗРК С-400 Україні, проте Анкара відмовилася. У результаті Туреччина залишилася з чотирма дивізіонами С-400, проте в Defense Express вважають, що через санкції проти РФ Анкара навряд знає, де обслуговувати та де брати ракети до С-400, щоб не потрапити під американські санкції.

Чи передасть Анкара Україні російські ЗРК С-400

“Який вибір зробить Туреччина поки невідомо. З одного боку, обмін С-400 на той самий Patriot та допуск до F-35, що означає включення турецької оборонки у виробництво цього літака із гарантією замовлень виробництва комплектуючих на десятки років вперед”, — розповіли аналітики.

У такому разі Туреччина може отримати розблокування низки інших можливих спільних проєктів на тлі дефіциту озброєння у світі. Проте з іншого боку, Анкара має власну авіаційну програму, яка почала давати результати, зокрема розробка KAAN (TF-X) наближається до свого першого польоту, але до серійного виробництва буде готова лише під кінець десятиріччя.

“Хоча зрештою Анкара цілком може спробувати “потягти” обидва проєкти. А масштабна участь у загальній збройовій кооперації із партнерами по НАТО, бо вона простягається далеко за межі лише авіації, цілком може стати ключовим чинником”, — розповіли в Defense Express.

Аналітики додали, що рішення Туреччини щодо С-400 та F-35, ймовірно, перебуває в політичній площині.

Ольга Степанова

Recent Posts

Бачили навіть в Україні. Над Туреччиною пронісся яскравий зелений метеорит

У ніч проти 6 липня в небі над Туреччиною зафіксували яскравий зелений метеорит. Його бачили над Анкарою, Стамбулом, Бурсою,…

19 секунд ago

Що буде, якщо не взяти повістку та вчасно не сплатити штраф за ухиляння від призову

У Міністерстві юстиції роз’яснили, яким чином діятиме закон щодо тих, хто ухиляється від військового обліку та не…

5 хв. ago

В Ірані обрали президента – переміг Масуд Пезешкіян: що про нього відомо

В Ірані у другому турі президентських виборів, які пройшли 5 липня, переміг Масуд Пезешкіан, що обіцяв "відкрити…

3 години ago

Як мати молодший вигляд: універсальні правила макіяжу

З часом змінюється не лише світогляд, досвід та зовнішній вигляд людини, а й підхід до…

3 години ago

Чарівні створіння: учені пояснили, чому собаки пильно дивляться на людей

Люди й собаки тисячоліттями живуть пліч-о-пліч — за цей час вони встигли здобути репутацію найкращих друзів…

3 години ago

За яких умов військовозобов’язаний може відмовитися від проходження ВЛК

В Україні все частіше виникають ситуації, коли призовники стикаються з порушеннями під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).…

4 години ago