Україна була за крок до аварій на двох АЕС: «Енергоатом» приховав інформацію

Україна 28 серпня надіслала МАГАТЕ офіційну ноту, в якій вказано, що 26 серпня Російська Федерація розпочала масовану ракетну та безпілотну атаку на критично важливу інфраструктуру та енергетичний сектор України з метою паралізувати роботу енергогенеруючих об’єктів України. В результаті атаки о 08:58 за східноєвропейським часом були знеструмлені енергоблоки, а саме: 1, 3 і 4 Рівненської атомної електростанції були відключені від мережі. О 09:05 за східноєвропейським часом енергоблоки Південноукраїнської атомної електростанції. Потужність була знижена до сумарного рівня 1 800 МВт.

Через коливання в національній енергосистемі, спричинені атакою Росії, о 17:10 за східним часом енергоблок №3 ПАЕС було відключено від мережі.

В ноті вказано, що Російська Федерація продовжує цілеспрямовано атакувати енергетичну інфраструктуру України, маючи намір порушити роботу атомних електростанцій країни, які забезпечують більшу частину електроенергії в Україні. Російські атаки становлять значний ризик для стабільної роботи атомних електростанцій.

Як відзначила експерт в галузі атомної енергетики Ольга Кошарна, ні Держатомрегулювання, ні АТ НАЕК Енергоатом не повідомили постпредству Україні у Відні, що це призвело до важких запроектних перехідних процесів в реакторах, та при відповідних умовах може призвести до відкриття запобіжного клапану системи першого контуру із втратою теплоносія першого контуру в атмосферу герметичного об’єму.

“Пощастить, якщо клапан закриється. У іншому випадку — це аварія з втратою теплоносія першого контуру”, — відзначила Кошарна.

За її словами, такі важкі перехідні процеси вже були на українських енергоблоках 16.12.2022 та 10.02.2023 року під час обстрілів. І Держатомрегулювання та НАЕК “Енергоатом” це замовчали, що є порушенням українського законодавства в сфері ядерної енергетики.

“Це злочин, і цим мають зайнятися правоохоронні органи. Голова Держатомрегулювання- головний державний інспектор України з ядерної та радіаційної безпеки О.Коріков, який уповноважений державою здійснювати державний нагляд за ЯРБ, вже має бути на допитах”, — заявила Кошарна.

За її словами, саме про це необхідно інформувати МАГАТЕ — які загрози для ядерної безпеки українських АЕС несуть масовані обстріли Росією енергосистеми України.

“Це черговий доказ умисного провокування Росією ядерних інцидентів в Україні, доказ, що Росія — держава ядерна терористка. Саме вона підриває всі 7 принципів безпеки та 5 конкретних принципів Р.Гроссі, на яких вона посилається зараз в своїх нотах в МАГАТЕ в зв’язку з Курською військовою операцією. Саме вона підриває довіру до ядерної енергетики у світі”, — підкреслила експерт.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація в Україні: скільки діє “броня” від призову

В Україні військовозобов'язані можуть отримати відстрочку від мобілізації на строк до 90 днів, як повідомляє…

5 хв. ago

У YouTube з’явилася кнопка “Хайп”

Головний відеохостинг планети YouTube почав розгортати нову функцію для користувачів. Ця опція пропонує глядачеві зайняти…

19 хв. ago

До 80 тисяч гривень на дім: кияни можуть отримати безкоштовні генератори

Київська міська влада запровадила програму часткової компенсації вартості генераторів та сонячних батарей для багатоквартирних будинків.…

26 хв. ago

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

2 години ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

2 години ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

2 години ago