Україна була за крок до аварій на двох АЕС: «Енергоатом» приховав інформацію

Україна 28 серпня надіслала МАГАТЕ офіційну ноту, в якій вказано, що 26 серпня Російська Федерація розпочала масовану ракетну та безпілотну атаку на критично важливу інфраструктуру та енергетичний сектор України з метою паралізувати роботу енергогенеруючих об’єктів України. В результаті атаки о 08:58 за східноєвропейським часом були знеструмлені енергоблоки, а саме: 1, 3 і 4 Рівненської атомної електростанції були відключені від мережі. О 09:05 за східноєвропейським часом енергоблоки Південноукраїнської атомної електростанції. Потужність була знижена до сумарного рівня 1 800 МВт.

Через коливання в національній енергосистемі, спричинені атакою Росії, о 17:10 за східним часом енергоблок №3 ПАЕС було відключено від мережі.

В ноті вказано, що Російська Федерація продовжує цілеспрямовано атакувати енергетичну інфраструктуру України, маючи намір порушити роботу атомних електростанцій країни, які забезпечують більшу частину електроенергії в Україні. Російські атаки становлять значний ризик для стабільної роботи атомних електростанцій.

Як відзначила експерт в галузі атомної енергетики Ольга Кошарна, ні Держатомрегулювання, ні АТ НАЕК Енергоатом не повідомили постпредству Україні у Відні, що це призвело до важких запроектних перехідних процесів в реакторах, та при відповідних умовах може призвести до відкриття запобіжного клапану системи першого контуру із втратою теплоносія першого контуру в атмосферу герметичного об’єму.

“Пощастить, якщо клапан закриється. У іншому випадку — це аварія з втратою теплоносія першого контуру”, — відзначила Кошарна.

За її словами, такі важкі перехідні процеси вже були на українських енергоблоках 16.12.2022 та 10.02.2023 року під час обстрілів. І Держатомрегулювання та НАЕК “Енергоатом” це замовчали, що є порушенням українського законодавства в сфері ядерної енергетики.

“Це злочин, і цим мають зайнятися правоохоронні органи. Голова Держатомрегулювання- головний державний інспектор України з ядерної та радіаційної безпеки О.Коріков, який уповноважений державою здійснювати державний нагляд за ЯРБ, вже має бути на допитах”, — заявила Кошарна.

За її словами, саме про це необхідно інформувати МАГАТЕ — які загрози для ядерної безпеки українських АЕС несуть масовані обстріли Росією енергосистеми України.

“Це черговий доказ умисного провокування Росією ядерних інцидентів в Україні, доказ, що Росія — держава ядерна терористка. Саме вона підриває всі 7 принципів безпеки та 5 конкретних принципів Р.Гроссі, на яких вона посилається зараз в своїх нотах в МАГАТЕ в зв’язку з Курською військовою операцією. Саме вона підриває довіру до ядерної енергетики у світі”, — підкреслила експерт.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

50 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

52 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

53 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago