У власника мережі мікрокредитних організацій в Україні знайшли паспорт РФ, — “Схеми”

Мікропозикові організації надають кредити швидко ті без зайвих питань, через що є дуже популярними в Україні. Частіше до них стали звертатись українці після початку війни в Україні, адже багато людей втратили свій дім, роботи та звичний спосіб життя. Журналісти “Схем” з’ясували, що подібні установи не тільки можуть завести людину до боргової ями, а ще й пов’язані із країною-агресором. Мова йде про одну з українських мереж мікрокредитних організацій – “Просто позика”.

“Схеми” дослідили одну з мереж мікрокредитних організацій, яка працює по всій Україні. І з’ясували, що її власниками є подружжя громадян з Російської Федерації, а їхній син – депутат від “Єдиної Росії” в окупованому Криму, який підтримує вторгнення Росії в Україну.

Це, крім загрози національній безпеці, порушує пряму заборону Національного банку України. Навесні 2022 року, після початку повномасштабного російського наступу, Національний банк України заборонив громадянам Росії керувати небанківськими фінансовими установами – такими як, наприклад, “Просто Позика”.

Що відомо про “Просто Позику” та її власників

“Просто Позика” – фірма, заснована у 2014-му році, з більше ніж 30 філіями по всій Україні – від Волині до Дніпропетровської області. Та з мільйонними доходами. “Просто Позика” пропонує кредити від 2 до 50 тисяч гривень. Готівкою та з обслуговуванням вдома.

Розташування філій “Просто Позики” Фото: Скриншот

На сайті компанії вказано, що процентна ставка “Просто Позики” може сягати аж до півтора мільйона відсотків (1 597 820,85%) річних, залежно від суми кредиту та терміну його погашення. Через це в українця, який позичатиме у компанії гроші – високі шанси стати боржником, якщо він вчасно не зможе погасити кредит.

Власниками “Просто Позики” вказані двоє громадян України: Андрій Манучаров, у нього 90% фірми, та Євгеній Слюсар – йому належить 10% Фото: Схеми

В офіційних реєстрах власниками компанії вказані двоє громадян України. Основний – Андрій Манучаров, у нього 90% фірми, та Євгеній Слюсар – йому належить 10%.

“Схеми” з’ясували, що Андрій Манучаров є громадянином Російської Федерації з 2014 року. До цього він очолював в Україні державне об’єднання “Укрморпорт”, маючи у підпорядкуванні 19 морських портів.

Одразу після реєстрації фірми “Просто Позика”, у 2014 році Манучаров отримав у Криму паспорт громадянина Росії. Про це свідчать дані Федеральної податкової служби РФ, які обліковують паспорт громадянина Росії Андрія Манучарова з чинним податковим номером.

Дані Федеральної податкової служби РФ, які обліковують паспорт громадянина Росії Андрія Манучарова з чинним податковим номером. Фото: Схеми

Також Манучаров почав працювати на держслужбі вже у РФ — радником генерального директора “Росморпорту” – федерального підприємства РФ, яке оперує всіма морськими портами країни-агресора.

Після анексії Криму він неодноразово відвідував Київ, про що свідчать дані авіаперельотів, які є у розпорядженні журналістів. Про нього часто писали ЗМІ окупованого Криму.

Син Манучарова – Іван, почав політичну кар’єру. Він депутат підконтрольного Росії парламенту окупованого Криму від партії “Єдина Росія”. Очолює комітет з питань інформаційної політики, технологій та зв’язку.

Иван Манучаров Фото: Скриншот

Манучаров-молодший відкрито підтримує повномасштабне вторгнення Росії в Україну, у квітні 2022 року Іван створив Telegram-канал і назвав його “Манучаров Крым Z”. І часто пише там про допомогу російським окупантам.

Бізнеси родини Манучарових Фото: Схеми

Наталія, дружина Андрія Манучарова, також отримала громадянство Російської Федерації у 2014-му році. Та зареєструвала мікрокредитну організацію під назвою “Тайм Кредит”, яка налічує щонайменше 11 представництв по всій Україні.

Чи можуть громадяни РФ управляти небанківськими фінансовими установами в Україні

У травні 2022 року Національний банк України видав постанову, якою заборонив громадянам РФ управляти небанківськими фінансовими установами – такими, як “Просто Позика” чи “Тайм Кредит”.

“Фактично ця постанова каже про те, що росіяни не мають права володіти часткою в фінансових небанківських компаніях, натомість мають призначити замість себе довірену особу”, – каже шеф-редактор інформаційного агентства “Фінансовий клуб” Руслан Чорний.

Відповідно до постанови, кредитна організація мала призначити довірену особу, а її кандидатуру – мав затвердити Нацбанк.

Реакція Нацбанку

Журналісти “Схем” звернулись до Нацбанку за поясненнями. Там повідомили, що “Просто Позика” і “Тайм Кредит” не зверталися до них щодо призначення довіреної особи. Адже для державного регулятора в офіційних документах подружжя Манучарових – громадяни України.

Навесні 2024 року Національний банк продовжив ліцензії для провадження діяльності вищевказаним компаніям. Термін дії – необмежений.

Але після того, як журналісти “Схем” передали зібрану інформацію до Нацбанку, там пообіцяли надіслати запити до Служби безпеки України та органів розвідувального співтовариства “з метою отримання додаткової інформації”, – повідомили в НБУ у відповідь на запит.

“Так, у разі підтвердження інформації щодо наявності в цих осіб громадянства Російської Федерації, Національний банк матиме правові підстави для визнання їх ділової репутації та ділової репутації ТОВ “Просто Позика” і ТОВ “Тайм Кредит” небездоганною та надалі для застосування заходів впливу, передбачених статтею 48 Закону “Про фінансові послуги”, – додали в НБУ.

Ця стаття в тому числі передбачає можливість припинення ліцензії.

Де нині перебуває Андрій Манучаров

21 грудня 2021 року Манучаров сів на рейс до Стамбулу і більше до України не повертався. Про те, що бізнесмен може жити в Туреччині, свідчить одна з довіреностей за 2023 рік, яку він уклав у Стамбулі.

Андрій Манучаров з дружиною Наталією Фото: Схеми

Також він придбав яхту за 2,7 мільйона доларів, які у липні 2024 року перебувала на південному заході Туреччини.

Реакція Андрія Манучарова

Журналісти додзвонились до Манучарова, але він відмовився розмовляти та відповідати на питання.

– Чому ви не повідомили Національний банк, що є громадянином Російської Федерації як власник ТОВ “Просто Позика”? – запитав журналіст “Схем” Георгій Шабаєв.

– Щось ви дурниці якісь кажете, – відповів Манучаров.

– У вас є громадянство Російської Федерації з 2014 року. Чому ви не повідомили…

– Не фантазуйте, – сказав Манучаров і поклав слухавку.

Під час другої розмови Манучаров намагався переконати журналіста “Схем”, що той помилився номером.

– Кому ви телефонуєте, друже? – сказав Манучаров.

– Андрію Івановичу…

– Це не я.

– Я бачу цей ваш контактний номер в “Госуслугах”, джерелах російських баз даних.

– Де ви живете?

– Я живу в Україні, а у вас є бізнес ТОВ “Просто Позика” – теж в Україні.

– Що за дурниці ви кажете?

– Андрію Івановичу, я чітко розумію, з ким я розмовляю.

– Друже, я тебе не розумію. Тобі, мабуть, треба ліки приймати, — закінчив розмову Манучаров та поклав слухавку.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

8 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

23 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

35 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

43 хв. ago

Через аномальний паводок у двох польських містах прорвало дамби: людей евакуюють

Шторм "Борис", який пройшов у країнах центральної та східної Європи, спричинив сильні зливи та повені. Величезних…

56 хв. ago

Союзник США очікує втручання Америки, якщо Китай спробує захопити іржавий корабель

Оскільки в Південно-Китайському морі на тлі частих сутичок зростає тиск, Філіппіни проводять лінію: якщо Китай…

1 годину ago