В НАБУ розпочав роботу спеціальний агент ФБР

У рамках співпраці з Федеральним бюро розслідувань США (ФБР) до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) приєднався спеціальний агент з питань корупції. Він прибув до Києва ще у березні в рамках угоди з ФБР. 

Про це йдеться у звіті за період з 1 січня по 31 березня 2024 року, який підготував Спеціальний генеральний інспектор Міністерства оборони США з операції “Атлантична рішучість” (OAR) Роберт Сторч. У цьому звіті, що подається Конгресу, підсумовуються програми та операції США, пов’язані з Україною, пише SUD.UA.

Як зазначено у звіті, в грудні 2023 року, як умова для початку переговорів про вступ до ЄС, український парламент прийняв закон, що дозволяє НАБУ найняти 300 нових детективів і надає САП оперативну незалежність від Офісу генпрокурора.

Державне Бюро США з питань міжнародної боротьби з наркотиками та правоохоронних органів (INL) надало підтримку Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) у процесі відбору нового персоналу. Протягом кварталу INL провело оцінку та розпочало процес закупівлі тестів на загальні навички та психологічної оцінки, які допоможуть НАБУ у виборі найкваліфікованіших кандидатів.

INL також зазначило, що в рамках міжвідомчої угоди з Федеральним бюро розслідувань (ФБР) у березні до Києва прибув міжнародний спеціальний агент з питань корупції, який повинен увійти в НАБУ.

НАБУ посилює співпрацю з ФБР

31 серпня 2023 року Національне антикорупційне бюро України та Федеральне бюро розслідувань США скріпили партнерство у сфері протидії корупційним злочинам. Меморандум про взаєморозуміння, підписаний між відомствами, передбачає співпрацю у розслідуваннях, обмін інформацією, а також спільні дії щодо повернення активів, здобутих злочинним шляхом.

Цей Меморандум є продовженням багаторічної взаємодії – з 2016 року відомства ефективно та поглибленно співпрацюють. У межах новоукладеного Меморандуму між НАБУ та ФБР сторони обмінюватимуться інформацією, проводитимуть навчання та реалізовуватимуть спільні напрацювання у сфері розслідування корупційних злочинів.

Нагадаємо, 24 травня директор НАБУ Семен Кривонос усунув свого першого заступника у зв’язку з розслідуванням зливу інформації. Раніше НАБУ офіційно заявило про початок розслідування можливого витоку конфіденційної інформації. Це відбулося після того, як з’явилася інформація про те, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) разом з поліцією проводила обшуки в приміщеннях одного з детективів НАБУ.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Києві оголосили повітряну тривогу: в бік міста летять “Шахеди”

Ввечері, 5 жовтня, у Києві оголосили повітряну тривогу. Їх причиною стали "Шахеди", які летять в…

10 хв. ago

Газ подорожчає для всіх: як новий тариф вдарить по гаманцю

З 2025 року в Україні для всіх споживачів встановлять єдиний тариф на постачання газу, але…

20 хв. ago

Трамп, принц Гаррі та багато інших: у мережі з’явився список гостей вечірок P Diddy (фото)

Популярного американського музиканта і продюсера Шона Комбса, більш відомого під псевдонімом P Diddy (Puff Daddy), звинуватили в…

38 хв. ago

Telegram створить свій аналог Youtube

Месенджер Telegram має намір запустити власний відеохостинг на зразок Youtube. Адміністрація платформи навіть оголосила конкурс на створення відеоплеєра,…

53 хв. ago

“Ми будемо біля ТЦК до ранку”. Ломаченко опублікував відео “знущання над усією Україною”

Колишній чемпіон світу з боксу у трьох вагових категоріях Василь Ломаченко у себе в соціальних мережах влаштував…

58 хв. ago

Циклон Finny накриє Україну: в яких областях очікувати сильні дощі

У неділю на Україну обрушиться циклон Finny, який принесе зливи та грози в західні, північні,…

1 годину ago