В НАБУ розпочав роботу спеціальний агент ФБР

У рамках співпраці з Федеральним бюро розслідувань США (ФБР) до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) приєднався спеціальний агент з питань корупції. Він прибув до Києва ще у березні в рамках угоди з ФБР. 

Про це йдеться у звіті за період з 1 січня по 31 березня 2024 року, який підготував Спеціальний генеральний інспектор Міністерства оборони США з операції “Атлантична рішучість” (OAR) Роберт Сторч. У цьому звіті, що подається Конгресу, підсумовуються програми та операції США, пов’язані з Україною, пише SUD.UA.

Як зазначено у звіті, в грудні 2023 року, як умова для початку переговорів про вступ до ЄС, український парламент прийняв закон, що дозволяє НАБУ найняти 300 нових детективів і надає САП оперативну незалежність від Офісу генпрокурора.

Державне Бюро США з питань міжнародної боротьби з наркотиками та правоохоронних органів (INL) надало підтримку Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) у процесі відбору нового персоналу. Протягом кварталу INL провело оцінку та розпочало процес закупівлі тестів на загальні навички та психологічної оцінки, які допоможуть НАБУ у виборі найкваліфікованіших кандидатів.

INL також зазначило, що в рамках міжвідомчої угоди з Федеральним бюро розслідувань (ФБР) у березні до Києва прибув міжнародний спеціальний агент з питань корупції, який повинен увійти в НАБУ.

НАБУ посилює співпрацю з ФБР

31 серпня 2023 року Національне антикорупційне бюро України та Федеральне бюро розслідувань США скріпили партнерство у сфері протидії корупційним злочинам. Меморандум про взаєморозуміння, підписаний між відомствами, передбачає співпрацю у розслідуваннях, обмін інформацією, а також спільні дії щодо повернення активів, здобутих злочинним шляхом.

Цей Меморандум є продовженням багаторічної взаємодії – з 2016 року відомства ефективно та поглибленно співпрацюють. У межах новоукладеного Меморандуму між НАБУ та ФБР сторони обмінюватимуться інформацією, проводитимуть навчання та реалізовуватимуть спільні напрацювання у сфері розслідування корупційних злочинів.

Нагадаємо, 24 травня директор НАБУ Семен Кривонос усунув свого першого заступника у зв’язку з розслідуванням зливу інформації. Раніше НАБУ офіційно заявило про початок розслідування можливого витоку конфіденційної інформації. Це відбулося після того, як з’явилася інформація про те, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) разом з поліцією проводила обшуки в приміщеннях одного з детективів НАБУ.

Ольга Степанова

Recent Posts

Блокпост прибрали, але кошмарити людей продовжать: реакція ТЦК на бунт людей у Ворохті

Блокпост у Ворохті на Івано-Франківщині, через який місцеві жителі напали на військових, демонтовано. При цьому перевірки…

6 хв. ago

У Німеччині невідомі обстріляли штаб-квартиру партії Шольца

За кілька тижнів до земельних виборів у Саксонії невідомі обстріляли штаб-квартиру Соціал-демократичної партії (СДПН) у…

11 хв. ago

Кличко вирішив віддати під забудову торговельними центрами заповідну зону Голосієва

Сьогодні, 4 липня, депутати Київради продовжили дію договорів оренди трьох ділянок у Голосіївському районі. Таке…

12 хв. ago

В Раді продовжують рахувати, скільки ще зможуть силою відправити на війну немотивованих чоловіків

Військовозобов'язані громадяни, які перебувають в Україні, починають працювати "в тіні", щоб не потрапити під мобілізацію. При…

18 хв. ago

Як прожити довше. Учені назвали 4 головні секрети довголіття

Дослідження, проведене під керівництвом Університету Джонса Гопкінса за участю 6200 чоловіків і жінок упродовж восьми…

27 хв. ago

Путін назвав талібів союзниками у боротьбі з тероризмом (відео)

Керівництво Афганістану є союзником Росії в боротьбі з тероризмом. Про це сьогодні, 4 липня, заявив…

2 години ago