Новини України

Генпрокурор Костін зайняв пасивну позицію у притягненні російських воєнних злочинців до відповідальності – ЗМІ

Про це йдеться в матеріалі видання Народна правда.

Після свого призначення на посаду Костін запевняв, що «жоден злочин, який скоїла країна-агресор, не залишиться безкарним». Натомість він і досі не продемонстрував вагомих результатів.

Лише у вересні 2023 року в Києві почав роботу польовий офіс Міжнародного кримінального суду. Тобто більш ніж за рік в Офісі генпрокурора відзвітували, що співпрацю «можна охарактеризувати як повноцінне партнерство».

«Причина такої неспішності далеко не у недосконалості Кримінального кодексу України, неправильній кваліфікації порушень чи дефіциті компетентних кадрів, а у діях керівника Офісу генпрокурора. Точніше — у його бездіяльності», — йдеться в матеріалі.

Зокрема, Офіс генпрокурора зайняв пасивну позицію в питанні екстрадиції російських військових, які втекли у країни Євросоюзу. Попри заклики суспільства, ОГП так і не скерував запити на екстрадицію в Україну воєнних злочинців Івана Катанаева з Італії та командира ПВК «Вагнер» Андрєя Мєдвєдєва з Норвегії.

«Офіс генпрокурора забив на покарання вбивць. Вони щодня розповідають, що будуть карати усіх вагнерівців, але на практиці вже місяць не подають до Норвегії запит про екстрадицію чорта Мєдвєдєва», — писав активіст і волонтер Сергій Стерненко.

Натомість Костін зосередився на постійних закордонних відрядження, самоусунувшись від виконання своїх безпосередніх обов’язків. «Як для чиновника, який має на меті якомога довше залишатися на посаді, така діяльність — хороша можливість отримати довіру та підтримку міжнародних партнерів. Та українському суспільству, на користь якого і повинен працювати генеральний прокурор, потрібні результати», — пише видання.

Нагадаємо, Костін фігурував у численних скандалах — як до призначення головою Офісу генпрокурора, так і після. Зокрема, під час роботи у Верховній Раді він працевлаштував доньку і дружину помічницями народних депутатів. Орендував житло за бюджетний кошт, задекларувавши при цьому мільйонні статки. Водночас у декларації не були вказані доходи від продажу двох квартир в Одесі.

Костін не пройшов відбір на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, оскільки конкурсна комісія віднесла його до кандидатів із недоброчесною репутацією. У 2015 та у 2018 роках він відвідував окупований Крим.

Влітку 2023 року донька Костіна Анастасія потрапила у скандал, поскаржившись на закордонне життя. Згодом стало відомо, що Україну покинув і повнолітній син генпрокурора Михайло, який, ймовірно, оселився у США.

Ольга Степанова

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

3 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago