Кирило Буданов стане новим головнокомандувачем ЗСУ замість Залужного?

У мережі шириться інформація про те, що головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного нібито зняли з посади. Українці реагують на неї гостро. Офіційного підтвердження або скасування немає. Але цю інформацію підтверджують чинний нардеп Олексій Гончаренко і блогер Юрій Романенко. 

Гнівний пост написав екснардеп Борислав Береза. Він посилається на власні джерела на Банковій. 

Чекаємо офіційного підтвердження або скасування. Інформація цілком може виявитись фейком – не можна виключати, що акаунт Берези зламали або ж його дезінформували. 

Також народний депутат Олексій Гончаренко написав, що це, очевидно” правда. Проте певний сумнів у нього є. 

“Два джерела мені сказали, що да. Але все одно сумніваюсь. Зупиніться поки не пізно”, – написав він. 

За деякий час Гончаренко повідомив, що Залужному таки оголосили про відставку, але указу поки немає.

“Йому пропонували посаду посла в одну з європейських країн. Він – відмовився”, – стверджує Гончаренко. 

На фоні чуток про звільнення Валерія Залужного, український журналіст Роман Цимбалюк теж заявив, що цю посаду займе чинний очільник Головного управління розвідки України Кирило Буданов. Інших подробиць журналіст не надав.

Відповідну заяву блогер опублікував на своєму офіційному Telegram-каналі. Він підтвердив інформацію, яка почала ширитись буквально пів години тому.

“У нас новий головнокомандувач. Президент України призначав замість Валерія Залужного – Кирила Буданова”, – написав Цимбалюк.

Згодом Міністерство оборони України оприлюднило повідомлення, в якому без згадки прізвища Залужного зазначило: «Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда». Користувачі зробили висновок, що мова саме про спростування інформації про звільнення головнокомандувача ЗСУ.

Станом на 20:05 прессекретар президента Сергій Никифоров в коментарі УП заявив, що президент Володимир Зеленський не звільняв головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного.

Наразі оприлюдненого офіційного указу президента щодо зняття Залужного з посади немає.

Залужний став головнокомандувачем Збройних Сил із 27 липня 2021 року. До цього він із грудня 2019 командував оперативним командуванням «Північ».

Нагадаємо, у День пам’яті Героїв Крут військово-політичне керівництво України вшанувало пам’ять воїнів на Аскольдовій могилі. Президент Володимир Зеленський вперше за довгий час з’явився на публіці поруч із Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

Раніше американський журнал Newsweek опублікував матеріал, в якому  стверджував, що «джерела з українського уряду» нібито повідомили, що військове керівництво звільнять через «розбіжності щодо стратегії наступу» та «незадовільні бойові дії». У Міноборони назвали цю інформацію російською пропагандою, яку активно просувають представники Кремля. Представник міністерства заявив, що між військовим і політичним керівництвом України існує прямий зв’язок.

Натомість радник глави Офісу президента Михайло Подоляк через кілька днів після публікацій The Economist про політичну гризню в Києві та УП про те, що Зеленський спілкується з деякими командувачами ЗСУ в обхід Залужного, заявив, що говорити про звільнення Валерія Залужного з посади головкома ЗСУ немає підстав.

Раніше через російські пабліки розганялася новина про те, що нібито головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов вступили у змову з метою здійснення «державного перевороту» в Україні.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк, коментуючи на матеріал видання The Economist заявив, що між президентом Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним не існує конфлікту.

До слова, народна депутатка Мар’яна Безугла розповіла про трьох генералів, один з яких може стати новим головнокомандувачем ЗСУ в рамках зміни стратегії 2024. У її публікації йдеться про Кирила Буданова, Євгена Мойсюка та Олександра Сирського.

Ольга Степанова

Recent Posts

Майже 2 млн доларів за відрізаний палець: BMW виплатить велику компенсацію своєму клієнту

Компанія BMW виплатить велику компенсацію одному зі своїх клієнтів. Через проблему з дверима власник кросовера X5…

27 хв. ago

У Міносвіти ухвалили остаточне рішення щодо початку навчального року у серпні

В Міносвіти визначилися з початком наступного навчального року у школах України. Була думка, що його…

33 хв. ago

Вода подорожчає на 255 відсотків: влада приголомшила українців новими тарифами

Особливо критична ситуація у невеликих містах, де собівартість води вища через меншу кількість споживачів. У…

37 хв. ago

Прогноз синоптиків на 9 липня. Надзвичайна спека очікується повсюди

У вівторок, 9 липня, в Україні буде невелика хмарність. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Синоптики прогнозують, що спека в…

47 хв. ago

Росія витратила мільйони на ракетну атаку по Україні: скільки саме, підрахував Forbes

Росія витратила на масовану атаку по Україні 8 липня від $200 млн до $250 млн. Водночас вартість збитих…

49 хв. ago

Перестав старіти: 35-річного чоловіка часто приймають за 15-річного школяра (фото)

35-річний Брендон Майлз Мей з Детройта (штат Мічиган, США) має такий молодий вигляд, що незнайомці часто…

1 годину ago