У полковника СБУ Зеленського знайшли майже 50 авто: як він це пояснив – Слідство.Інфо

Полковник Олексій Зеленський, який керує головним управлінням “Д” ДЗНД СБУ, розповів журналістам, що займається бізнесом з перепродажу автомобілів. За його словами, за останні 10 років він продав близько 47 машин. У Службі безпеки кажуть, що діяльність їхнього співробітника є законною.

Втім, на думку експерта-антикорупційника Сергія Миткалика, посадовцям займатися таким бізнесом заборонено. Про це йдеться у новому розслідуванні “Слідства.Інфо”.

“Я протягом 12-15 років займаюся машинами. Близько 47 машин за останні 10-11 років було продано з мого номера телефону”, – зазначив полковник СБУ Зеленський.

Авто Зеленського. Фото: Слідство. Інфо

Цю інформацію перевірили журналісти. Вони знайшли щонайменше 20 оголошень з продажу вживаних авто, які продавали з номеру посадовця. 

За словами Зеленського, транспорт, який він та його родичі придбали впродовж останнього року, теж призначалися для перепродажу. Зокрема, машини BMW X6 M 2023 року випуску, Mercedes-Benz s 500 2020 року, Lexus LX 600 (2022 року випуску), а також два мотоцикли BMW 2021 та 2024 року випуску. Більшість він купив за ціною, яка суттєво нижча за ринкову. 

Авто Зеленського. Фото: Слідство. Інфо

Під час спілкування з журналістами полковник назвав ще кілька транспортних засобів, які його родина придбала останнім часом. Каже, що перепродаж здійснюється через салон його товариша. А на думку голови правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергія Миткалика, на родичів Зеленський оформлює свої авто для того, щоб платити менше податків за свій бізнес.

“Він намагається ухилитися від сплати податків шляхом здійснення підприємницької діяльності не на одну особу, а на три. Якщо ти часто здійснюєш перепродаж, то оформлюєш на членів сімʼї, родичів, щоб не платити податок від тієї діяльності, яку ти здійснюєш. Це має ознаки ухилення від сплати податків до бюджету”, – зазначив юрист.

Авто Зеленського. Фото: Слідство. Інфо

На його думку, така діяльність посадовця може бути незаконною. Він каже, що це є комерційною діяльністю, а якщо дозволити службовцям нею займатися, зростає ризик використаннями ними своїх повноважень для ведення бізнесу. Водночас в СБУ вважають, що все законно.

“Транспортні засоби членів його родини були придбані за рахунок багаторічної підприємницької та фінансово-господарської діяльності, яку вони здійснюють на постійній основі, продажу інших транспортних засобів та об’єктів нерухомості”, – кажуть у відомстві та додають, що робичі співробітника подають всі необхідні звіті до податкових органів.

Останні резонансні розслідування в Україні

У нещодавньому розслідуванні hromadske розповіли, що заступник директора Державного бюро розслідувань і керівник Головного слідчого управління ДБР Олександр Удовиченко живе у квартирі в одному з найбільш елітних житлових комплексів Києва. Йдеться про Regent Hill у Печерському районі. Її вартість складає понад 900 тисяч доларів.

Також проєкт Bihus.info оприлюднив розслідування про голову Нацполіції Івана Вигівського. За даними жуналістів, він мешкає у приватному будинку, який належить його подрузі, та тривалий час пересувався на авітівках, оформлених на тещу. Водночас власники цих активів не мають належних доходів, які б дозволяли ними володіти.

Крім того, нагадаємо, що два розслідування проєкту “Схеми” були присвячені заступнику генпрокурора Дмитру Вербицькому. У першому йшлося про те, що він оселився в таунхаусі у котеджному містечку «Коник» у Києві. Нерухомість придбав його племінник за довіреністю для одеського бізнесмена, причому аж у шість разів дешевше ринкової вартості.

У другому розповіли про дівчину Вербицького – Христину Ільницьку. У 2024 році вона стала власницею нового автомобіля Porsche та 3-поверхового котеджу в тому ж «Конику». Загальна вартість цих речей становить щонайменше 52 мільйони гривень, але заробляє дівчина трохи більш як 360 тисяч гривень на рік. У коментарі журналістам Вербицький заявив, що не допомагав Ільницький фінансово, а їхні стосунки не мають сімейного характеру.

Ольга Степанова

Recent Posts

Системи Patriot непридатні для боротьби з російськими авіабомбами – Зеленський

Системи Patriot марні для боротьби з російськими авіабомбами. Про це заявив президент України Володимир Зеленський…

2 години ago

В’язниця, депресія та алкоголізм: мольфар озвучив передбачення для нардепа Тищенка

Поки що нардеп Миколи Тищенка, схоже, що став на поріг вельми "крутих" випробувань. Навіть екстрасенси…

2 години ago

Фронт, який ми провалили: військова жорстко розкритикувала дії ТЦК (відео)

На початку повномасштабного вторгнення біля військкоматів були довжелезні черги добровольців, а зараз дії ТЦК схожі…

2 години ago

Африканські пристрасті: першого липневого дня Україну накриє аномальна спека

Завтра, 1 липня, Україна стане одним із найспекотніших регіонів Європи. В окремих областях слід очікувати…

2 години ago

Безугла подала заяву в ДБР на Сирського, бо її не пускають до ЗСУ

Народний депутат Мар'яна Безугла продовжує з'ясовувати стосунки з головкомом ЗСУ Олександром Сирським. Сьогодні заступниця голови…

2 години ago

У Росії заявили про прорив у смт Північне завдяки виритому підземному тунелю

Міністерство оборони РФ заявляє про прорив російських військ у селище міського типу Північне (стара назва…

2 години ago