Суд зняв електронний браслет з ексміністра Сольського, підозрюваного у земельних махінаціях

Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про зняття електронного браслета з колишнього міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, якого підозрюють у корупції. За словами судді, Сольський демонструє належну процесуальну поведінку. І зменшилися ризики, передбачені ст. 177 КПК (переховування від органів досудового розслідування та/або суду).

Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерела у правоохоронних органах, інші обов’язки ексміністра в рамках запобіжного заходу залишилися без змін. Він зобов’язаний здати паспорти, з’являтися за кожним викликом, не залишати Київ та область без дозволу, повідомляти про зміну місця проживання та роботи, і утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними у справі.

Розслідування справи Сольського триватиме до 23 грудня 2024 року, хоча можливо завершиться раніше. НАБУ раніше повідомило, що Сольського підозрюють у заволодінні державною землею в Сумській області на 291 мільйон гривень та спробі заволодіння ще на 190 мільйонів гривень. Злочинну групу очолювали посадовці Держгеокадастру та куратори, які контролювали діяльність цього органу.

Сольський заперечив звинувачення, стверджуючи, що справа стосується періоду його адвокатської діяльності у 2017-2018 роках. За його словами, справа стосується суперечки між держпідприємствами та фізичними особами щодо законного передання земель.

Відставка Сольського і хід справи

25 квітня Сольський подав заяву про відставку, а наступного дня ВАКС обрав для нього запобіжний захід – тримання під вартою до 24 червня з можливістю внесення застави 75,7 мільйона гривень. Застава була внесена того ж дня. ВАКС назначив багатомільйонні застави ще двом фігурантам. Пресслужба міністерства повідомила, що Сольський продовжуватиме виконувати обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України.

Однак вже 9 травня Верховна Рада звільнила Миколу Сольского з посади міністра аграрної політики. За – 273 голосів. Проте профільний комітет ВР це рішення не підтримував. А аграрні асоціації за два дні до засідання Ради звернулися до президента з проханням утриматися від кадрових перестановок в Мінагро. Виявляється, що Комітет з аграрної політики не підтримував відставку Сольського, а запропонував визначитися з цим питанням в залі. Про це повідомив в своєму телеграм-каналі нардеп Олексій Гончаренко.

До того ж Сольський отримав підтримку від голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева. Не вдаючись в оцінку дій правоохоронних органів щодо Сольського та фабули кримінальної справи, Гетманцев відзначив досягнення Сольського у проведенні земельної реформи. Він підкреслив, що Сольський був відданий своєму завданню і просунув Україну на декілька десятиліть вперед, особливо у сфері аграрних реформ.

Ольга Степанова

Recent Posts

Системи Patriot непридатні для боротьби з російськими авіабомбами – Зеленський

Системи Patriot марні для боротьби з російськими авіабомбами. Про це заявив президент України Володимир Зеленський…

56 хв. ago

В’язниця, депресія та алкоголізм: мольфар озвучив передбачення для нардепа Тищенка

Поки що нардеп Миколи Тищенка, схоже, що став на поріг вельми "крутих" випробувань. Навіть екстрасенси…

1 годину ago

Фронт, який ми провалили: військова жорстко розкритикувала дії ТЦК (відео)

На початку повномасштабного вторгнення біля військкоматів були довжелезні черги добровольців, а зараз дії ТЦК схожі…

1 годину ago

Африканські пристрасті: першого липневого дня Україну накриє аномальна спека

Завтра, 1 липня, Україна стане одним із найспекотніших регіонів Європи. В окремих областях слід очікувати…

1 годину ago

Безугла подала заяву в ДБР на Сирського, бо її не пускають до ЗСУ

Народний депутат Мар'яна Безугла продовжує з'ясовувати стосунки з головкомом ЗСУ Олександром Сирським. Сьогодні заступниця голови…

1 годину ago

У Росії заявили про прорив у смт Північне завдяки виритому підземному тунелю

Міністерство оборони РФ заявляє про прорив російських військ у селище міського типу Північне (стара назва…

1 годину ago