Вовина тисяча: чому ініціатива Зеленського виплатити по 1000 грн викликала обурення у суспільстві

Українці з підозрою сприйняли обіцянку президента Володимира Зеленського виплатити кожному громадянину по 1000 гривень. Багато хто вважає це популістичним кроком на фоні підвищення податків і фінансових проблем у державі. Політики критикують, а економісти дають обережні прогнози. То чи дійсно “Вовина тисяча” піде на користь?

Реакція українців: від скептицизму до обурення

Соціальні мережі вибухнули різкими коментарями: багато українців обурені тим, що ініціатива Зеленського з’явилася після новин про підвищення податків, обмеження виплат для ВПО та бюджетний дефіцит. Люди відзначають, що така “щедрість” президента виглядає недоречно на тлі нестачі коштів у бюджеті та необхідності фінансувати військові потреби. Якщо метою була підтримка іміджу, то деякі політологи зазначають, що цей хід може принести Зеленському зворотний ефект.

Звідки гроші на “Вовину тисячу”

Суперечки виникли й навколо джерела фінансування виплат. Депутатка Ольга Василевська-Смаглюк стверджує, що ці кошти з’явилися завдяки закордонній допомозі. Водночас заступник міністра економіки Олексій Соболєв зазначив, що це не нові гроші, а кошти, які не встигли освоїти за іншими програмами. Така неоднозначність у поясненнях викликала ще більше сумнівів серед громадськості та експертів.

“Популістський треш”: критика від політиків

Ірина Геращенко, співголова фракції “Європейська солідарність”, гостро розкритикувала ініціативу, назвавши її “популістським трешем”. Депутатка нагадала про низку інших обіцянок Зеленського, які також викликали обурення: від мільярда дерев до президентського університету. Вона зауважила, що на фронті не вистачає базових речей, як-от дрони та снаряди, тоді як влада планує витратити мільярди на разову акцію, яка навряд чи вирішить нагальні проблеми країни.

Економічні ризики: чи загрожує інфляція

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко звертає увагу на можливий інфляційний ефект від таких виплат. Він вважає, що різкий викид 30-35 мільярдів гривень у обіг може суттєво вплинути на стабільність валюти й цін. За словами Андрющенка, влада повинна бути більш обережною з такими ініціативами, адже будь-які непередбачувані кроки в умовах війни можуть серйозно зашкодити економіці.

Військові потреби замість роздачі грошей

Юрій Бутусов, головний редактор Цензор.НЕТ, навіть називає таку роздачу грошей злочином проти оборони держави. Він зазначає, що за ті ж 30-40 мільярдів гривень можна було б забезпечити українську армію необхідними дронами на пів року вперед. Крім того, Бутусов зауважив, що такі виплати можуть дискредитувати Україну перед іноземними партнерами, адже країна одночасно просить фінансової допомоги і витрачає кошти на внутрішні піар-кампанії.

Чи є економічний сенс у “Вовиній тисячі”

Український економіст Олексій Кущ підтримав ідею Зеленського, зазначивши, що масова дотація споживання може підтримати економіку. Він порівнює ініціативу з “штовхачем споживчого попиту”, який може пожвавити ринок і трохи підняти платоспроможний попит. За його словами, масове субсидування споживання дозволить уникнути рецесії. Однак він наголосив, що такі заходи слід спрямовувати на найвразливіші групи населення, зокрема пенсіонерів та багатодітні родини.

Електоральні сподівання чи економічна допомога

Інші експерти, як-от економіст Володимир Вахітов, погоджуються, що виплати не нашкодять економіці, але бачать у цьому електоральний інтерес президента. Вахітов зауважує, що частина виплат повернеться в бюджет через ПДВ, проте це може бути розрахованим кроком на підвищення популярності влади серед населення.

Більш ефективні ідеї, ніж роздача грошей

Роман Сульжик, фінансист і ексбанкір, пропонує замість “тисячі” спрямувати кошти на допомогу військовим і їхнім родинам. Він зазначає, що ці гроші могли б стати істотною підтримкою для тих, хто зараз на передовій, а також для родин військовослужбовців. Схожу позицію висловлює економіст Андрій Длігач, який вважає, що фінансову допомогу варто спрямовувати на розвиток і підтримку ключових секторів економіки, а не на разові виплати для населення.

Романчук Микола

Recent Posts

Як бути щасливим, незалежно від доходів

Фінансовий стрес часто виникає, коли грошей не вистачає на гідне життя. Чоловічий портал GQ пропонує…

6 хв. ago

Трагічна смерть мобілізованого у Рівному: рідні підозрюють побиття

Нещодавно мобілізований чоловік помер у Рівненській лікарні, а його родичі підозрюють, що до смерті могли…

21 хв. ago

Палає найцінніше: у Воронезькій області БпЛА уразити спиртзавод – відео

Пізно ввечері 27 жовтня росіяни знову почали скаржитися на атаку безпілотників. Зокрема, особливо "палкі" новини…

31 хв. ago

Жінка оригінально провчила сусідів, які не прибирають за своїм собакою

Жінку похвалили за те, що вона вигадливо помстилася сусідам, які ніколи не прибирають за собакою…

36 хв. ago

Зірки культових мемів: Як виглядають герої вірусних фото через 12 років (фото)

Популярні меми 2012 року досі живуть у нашій пам'яті, а їхні герої стали частиною Інтернет-культури.…

42 хв. ago

Борис Джонсон заявив про “крадіжку” виборів у Грузії

Колишній прем'єр Великої Британії Борис Джонсон відмовився визнати підсумки парламентських виборів у Грузії, назвавши їх…

51 хв. ago