Суд в Україні виніс рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова

Вищий антикорупційний суд України ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова, мільярдера родом з Узбекистану, на суму два мільярди гривень (близько 48 мільйонів доларів). Про це повідомляє “Озодлік Радіосі”.

За словами заступника міністра юстиції України Інни Багатих, яка опублікувала відповідний пост у Facebook, ідеться про передачу державі Україна понад 160 тисяч тонн залізної руди, що належить Усманову. Крім того, буде конфісковано 100 відсотків статутного капіталу компанії “Петер-Сервіс Україна”, яку раніше контролював Усманов.

Пост Інни Богатих Фото: Скриншот

Рішення Вищого антикорупційного суду України поки що не набуло чинності, тому його можна оскаржити.

У 2022 році Служба безпеки України повідомила, що залізну руду, яка належала Усманову, було вилучено з морських портів і таємних складів країни. За даними спецслужби, тоді сировину таємно планували доправити в Росію і використовувати її в металургійній і військовій промисловості.

Алішер Усманов вважається одним із найбагатших людей у світі. Forbes писав, що його статки становлять 13,4 мільярда доларів.

Коли Росія вторглася в Україну 2022 року, ЄС, США та інші західні країни запровадили проти неї санкції. Також обмеження були застосовані проти Алішера Усманова. Так, у Німеччині заморозили грошові кошти на рахунках, рухоме і нерухоме майно, до яких, як вважалося, має стосунок Алішер Усманов. Крім того, було порушено справи за підозрою в несплаті податків і відмиванні грошей, порушенні санкційного законодавства. На об’єктах, які слідство пов’язувало з його ім’ям, було проведено резонансні обшуки.

Євросоюз обґрунтував своє рішення “особливими зв’язками” Усманова з президентом Росії Володимиром Путіним і його “активною підтримкою дестабілізації України”. Усманов заперечує, що у нього є особливі зв’язки з Путіним і що він може чинити будь-який вплив на політичні рішення, ухвалювані російським керівництвом.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Можуть оштрафувати на 800 тисяч: податкова почне проводити масштабні перевірки

Україна, приєднавшись до угоди CRS (Common Reporting Standard), почне обмін банківською інформацією своїх громадян з…

3 години ago

Мобілізовані новобранці ЗСУ швидко гинуть або отримують поранення у перші дні, – FT

Україна змогла збільшити особовий склад та озброєння своєї армії, однак якість новобранців викликає багато питань. Командування дедалі…

3 години ago

Летіли на риболовлю: у російських болотах розбився вертоліт із депутатом і бізнесменом (фото)

В Архангельській області РФ виявили уламки зниклого з радарів вертольота Robinson R44, на борту якого…

3 години ago

“Зелена” війна: танки та кораблі переводять на водневі двигуни

Глобальна зміна клімату змушує шукати альтернативні джерела енергії, у зв'язку з чим оборонні відомства деяких країн прагнуть…

3 години ago

Без пільг і доступу до медицини: уряд Франції взявся зменшити кількість біженців

Новий уряд Франції хоче зменшити наплив мігрантів та радикально скоротити для них пільги. Про це пише видання Bild. Йдеться насамперед…

3 години ago

Де було заховано вибухівку для підриву пейджерів у Лівані: версія CNN

Ізраїль атакував «Хезболлу» в Лівані, замінувавши акумулятори пейджерів, що належали членам шиїтського руху. Про це пише  телеканал CNN…

3 години ago