“Ми розробимо правила гри”: Умєров про повістки для українських біженців за кордоном

Міністр оборони України Рустем Умєров зазначив, що у разі ухвалення рішення про виклики до ТЦК та СП (військкоматів) через електронне сповіщення їх надсилатимуть військовозобов’язаним і в Україні, і за кордоном.

Про це він розповів в інтерв’ю “Суспільному”.   

“Якщо ми ухвалимо рішення по категоріях, запрошення надішлемо усім”, – зазначив він.

За його словами, в Україні за останні півтора місяці консолідували всі бази даних, щоб розуміти, скільки українських чоловіків призовного віку після початку повномасштабного вторгнення виїхали за кордон.

“Тобто бачимо, скільки у нас в Україні (військовозобов’язаних – ред), скільки за кордоном, перевіряємо це разом з МЗС, тобто у нас є така інформація”, – уточнив міністр.

Рустем Умеров також відповів, чому він переконаний, що частина з цих військовозобов’язаних чоловіків повернеться до України та як вони реагуватимуть на повістку до військкомату.

“Вважаю людей, які хочуть служити своїй нації, набагато більше, ніж тих, які хочуть уникнути цього. По-друге, це моє завдання, зробити все можливе і неможливе в правових рамках, щоб долучити до захисту країни необхідну кількість людей. Ми просто закликаємо цих людей пройти облік. По-друге, після обліку, ми пропонуємо їм різні опції — рекрутинг, де можна обрати спеціальність. Фокус не на те, як покарати людину, а як надати можливості, щоб у військовослужбовця всі питання по безпеці були зняті. Оце наша мета. Які категорії обмежень будуть запроваджені – це вже колективні рішення, і пропустить це Верховна рада чи ні, буде залежати від голосування. Ми розробимо правила гри, які дадуть чіткі відповіді для тих, хто не зможе, не захоче прийняти участь в тому, щоб боронити свою країну”, – резюмував міністр оборони Рустем Умєров.

Ольга Степанова

Recent Posts

Медведєв розказав про запаси зброї СРСР: Якби її не було — то все

Ситуація з постачанням зброї в армію РФ не ідеальна, сказав заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв .…

16 хв. ago

Назвали найбільш живучі преміальні кросовери

Портал iSeeCars опублікував рейтинг найнадійніших люксових кросоверів 2024 року, розділивши їх на кілька класів. Дослідження ґрунтується на…

31 хв. ago

Вибори в США: Трамп ухвалив правила дебатів з Гарріс

Колишній президент США Дональд Трамп у своїй соцмережі Truth Social заявив, що "досяг угоди" про…

46 хв. ago

Росія значно просунулася на Покровському напрямку

Російські окупанти досягли значних тактичних успіхів на Покровському напрямку.

1 годину ago

Мобілізація в Україні: що чекає 16-річних юнаків, які не стануть на військовий облік

Ще у 2023 році в Україні затвердили нові правила військового обліку. Згідно з ними, на облік обов’язково…

1 годину ago

Кремль хоче використати МАГАТЕ проти України – ISW

Росія намагається використати візит генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі на Курську атомну…

1 годину ago