Судді та силовики хочуть більше: як чиновники “вибивають” мільярди на підвищення своїх зарплат

В Україні, де війна триває, а бюджет, здається, вже давно потрапив до “відновлення” або, краще сказати, “латання дірок”, судді та силовики вирішили, що настав час вимагати більше. І не просто більше, а мільярди з бюджету на підвищення зарплат та премії, бо, як кажуть, “ніхто не хоче працювати за копійки”. А ми говоримо не про копійки, а про мільярди — конкретно, плюс 1,5 мільярда до бюджету на оплату праці.

Ніна Южаніна, депутат Верховної Ради та член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, пояснює, що в бюджетній програмі “Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами” заплановані додаткові 1 мільярд 351 мільйон гривень. І ще за одною програмою додаються 215 мільйонів — так, це не дрібниці. Виявляється, судді першої інстанції зможуть отримувати премії до 40% посадового окладу щомісяця. І все це тому, що “низька зарплата не приваблює кадри”.

Цікаво, що силовики також вирішили, що їм варто додати до своїх зарплат “трохи більше”, і це ще не кінець. За словами Южаніної, правоохоронні органи грають за своїми правилами, маніпулюючи спеціальними законами, які дозволяють їм підвищувати оклади залежно від прожиткового мінімуму. І якщо хтось думає, що реформа оплати праці держслужбовців у 2020 році змусила їх економити — подумайте ще раз.

Міністерство фінансів, яке мало б стати на сторожі бюджету, об’єднало всі запити і передало їх далі на розгляд. Але чи хтось реально контролює, скільки з бюджету витрачається на зарплати в розпал війни? Южаніна вказує, що політичної волі у прем’єр-міністра бракує. І, здається, судді та силовики це дуже добре розуміють.

Якщо так піде й далі, то, можливо, скоро ми побачимо, як бюджет перетворюється на бездонну скриньку для тих, хто вміє “правильно” просити. І, на жаль, війна тут — лише ще один привід для маніпуляцій.

Романчук Микола

Recent Posts

ТЦК тепер не потрібні? Як модернізують мобілізацію

Міністерство оборони України готується розширити мобільний додаток «Резерв+» новими функціями, які дозволять користувачам оновлювати персональні…

58 секунд ago

Вперше в історії на борту пасажирського літака запустили супутниковий інтернет Starlink

Літак авіакомпанії Qatar Airways піднявся в повітря з безкоштовним високошвидкісним інтернетом для пасажирів у рамках нового партнерства…

10 хв. ago

Україну “захопив” антициклон Xelat: чого чекати від погоди у п’ятницю, 25 жовтня

Здається, на Україну вирішив завітати антициклон із трохи химерною назвою Xelat, і, як завжди, синоптики…

15 хв. ago

Чотириденний робочий тиждень: що довів експеримент у Німеччині

У Німеччині завершилося тестування моделі чотириденного робочого тижня, яке тривало з 1 лютого. Так, 50…

19 хв. ago

У Києві шахрай за день ошукав пенсіонерів на 340 тис. грн: діяв за популярною схемою

Київська поліція затримала 31-річного уродженця Одеси, який за один день ошукав двох пенсіонерів у столиці…

19 хв. ago

Юлія Тимошенко засвітилась в МакДональдзі, побачивши відео про Трампа

В мережі Інтернет 24 жовтня опублікували фотографію з Юлією Тимошенко в одеському МакДональдзі. Її помітили в компанії…

27 хв. ago